Beste Jeroen uit het zuiden des lands,

Split grade is een belichtingstechniek die ook met de hand is uit te voeren.
De praktijk leert echter dat dit bijzonder tijdrovend is waardoor je vaak meer met techniek en rekenen bezig bent dan met creatief afdrukken.

Split grade haalt het maximale uit VC-papieren en past zowel belichtingstijd als gradatie optimaal aan het gebruikte negatief.
Maar ook met een verkeerd belichte en ontwikkelde film kan zo'n systeem niet uit de voeten.
Het slimme aan het systeem is dat de split grade controller in één meting de maximale contrastomvang van zowel film als papier in elkaar schuift.

Dit is mogelijk omdat in de split grade controller wesenlijke sensiometrische gegevens van zowel film, papier als ontwikkelaar is opgeslagen. Omdat deze gegevens in de loop van de tijd kunnen veranderen, kunnen Heiland gebruikers deze gratis via de PC-upgraden. Momenteel Versie 2.3

Daarnaast biedt split grade alle creatieve mogelijkheden om met de hand aan te passen en uiteraard naar eigen wensen de calibratie van eigen creatie's op te slaan.

Split grade is leverbaar voor 31 verschillende vergroters, al dan niet met ombouw. Je vergroter is dan alleen nog te gebruiken voor z/w.
Gemiddeld kost een split grade systeem bijna Eur. 1000,00 en is dus kostbaar in aanschaf.

Uiteindelijk kom je met de hand of met een goed ingeijkte doka analyser misschien ook tot een dergelijk eindresultaat, maar hierdoor verlies je meer tijd en afhankelijk van je ervaring kost het je veel testmateriaal.
De split grade van Heiland staat garant voor een 98% perfecte afdruk zonder calibratie, in één keer.

Voor een demonstratie of voor het aanvragen van informatie, kan iedereen die interesse heeft contact met ons of Heiland in Wetzlar opnemen.

Misschien een goede raad elders op dit forum een aantal suggestie's over analysers en het split grade systeem door te nemen alvorens je Eur. 500,00 of Eur. 1000,00 uitgeeft en de voor-en nadelen eens goed op een rijtje te hebben.

Groetjes,

Robert

www.FotohuisRoVo.nl

(o.a. Heiland importeur)