Ik kan het niet laten hierop even te reageren...

Quote Originally Posted by Fotohuis
Uiteindelijk kom je met de hand of met een goed ingeijkte doka analyser misschien ook tot een dergelijk eindresultaat, maar hierdoor verlies je meer tijd en afhankelijk van je ervaring kost het je veel testmateriaal.
Ja, je eerste werk afdruk heb je met de heiland sneller te pakken, inderdaad geen proefstroken.

Quote Originally Posted by Fotohuis
De split grade van Heiland staat garant voor een 98% perfecte afdruk zonder calibratie, in één keer.
De uitspraak dat de heiland garant staat voor perfecte afdrukken werp ik ver mij vandaan.

Ten eerste: wat is een perfecte afdruk?

Er zijn velen die negatieven straight afdrukken en nooit iets doordrukken of tegenhouden of wat dan ook. Dan is de heiland een heel fijn apparaat!

Maar voor mij en velen met mij begint dan pas het zoek proces naar de 'perfecte' afdruk, de interpretatie: misschiens de lucht wat doordrukken? de voorgrond iets afhouden, hier wat meer contrast misschiens en daar wat minder? of toch overall harder afdrukken en hier en daar minder ingrijpen en ga zo maar door.

Een perfecte afdruk bestaat niet uit een sensiometrische/geprogrammeerde afdruk die de gemeten densiteiten in het negatief middels belichting en contrast zo aanpast dat ze binnen de grenzen van het papier kan worden weergegeven.

Ik heb bij vrienden uitgebreid met de heiland mogen werken, en ja de eerste werk afdruk heb je heel snel te pakken, daarna verdween voor mij het voordeel van de heiland heel snel. Uiteindelijk was de tijdbesparing op 1 uur die ik aan een afdruk besteed heb slechts 5 minuten en 1 vel papier.

Nogmaals samenvattend: of de heiland een fijn apparaat is hangt af van wie je bent en wat je wilt doen in de doka. Of de heiland de oplossing is hangt van je probleem af. Het is geen Heiland.

Groet,

Huib