Quote Originally Posted by Canon Benny View Post
Ik zal bij het volgende experiment eens de ontwikkeltijd te verkorten met -20%. Wat ik wel frapant vind: Hoe kan het dan dat onder dergelijke zelfde conditie de hooglichten wel beter uitpakken bij dezelfde ontwikkeltijd van 7.5 minuten...?

Benny
Snap je vraag niet helemaal. Je zegt dat je de ontwikkeltijd met 20% gaat verminderen, maar vervolgens heb je het over dezelfde ontwikkeltijd van 7.5 minuten... dat is met elkaar in tegenspraak.

7.5 minuten - 20% = 6 minuten ontwikkelen

Door korter te ontwikkelen, verlaag je het algehele contrast wat, en je maximale negatiefdensiteit. Hoewel je volgens je lichtmetingen zegt "dat het allemaal wel binnen de contrastomvang van de film valt", is dit kennelijk, in ieder geval in combinatie met je afdruktechniek, niet zo. Je moet dus korter ontwikkelen om het contrast wat te verlagen en je hooglichten niet te laten dichtlopen.

Andere optie om je hooglichten afgedrukt te krijgen op analoog fotopapier, is je papier te "flashen", een hele korte algehele belichting die het papier geen "fog" geeft, om daarna normaal af te drukken.