Quote Originally Posted by paulmat
Denk het niet, die 'amateurrommel' zoals je het noemt, is je (en mijn) leerschool geweest. Ook ben ik er om principiŽle redenen tegen dat beginnende amateurs de allerduurste handel om hun nek hangen, maar da's weer een andere discussie :-)
Het is ook mijn leerschool geweest. Maar veel van de apparatuur die ik de laatste twintig jaar gekocht heb bleek uiteindelijk goedkope of dure rommel die in de praktijk niet functioneerde. Om een voorbeeld te noemen: korrelkijkers. Er bestaan allerlei plastic modellen met twijfelachtige optische eigenschappen en zonder handleiding. Direct na de aanschaf van een Peak heb ik er een tiental vergeleken. Sindsdien vraag ik me af hoe ik met die slecht gecalibreerde wazige amateurmodellen ooit scherpe afdrukken heb kunnen maken. Ik had beter meteen in goede apparatuur kunnen investeren. Dat had me een hoop ergernis en papier bespaard.

Quote Originally Posted by paulmat
Originally Posted by argentic
Ik vind deze hele draad over de Heiland splitgrade en de Analyser Pro een beetje onzinnig.
Niet voor mensen zoals ik die (nog?) niet met zo'n systeem werken. Ik vind deze hele discussie meer dan boeiend namelijk.
De sterke en zwakke kanten van vergelijkbare apparatuur vergelijken, liefst in een vergelijkende test, is natuurlijk niet onzinnig.

Ik bedoelde met mijn opmerking dat discussieren over welke apparatuur het beste is een onzinnige onderneming is. Want dat hangt vaak meer af van de fotograaf dan van de apparatuur.