Quote Originally Posted by AmsterdamMartin View Post
Bij landschapsfotografie is directe meting vaak niet handig, tenzij je met de auto door het landschap wil rijden en overal je diffusor wil richten naar je camera. [...]
Uhmm... Klassiek "beginnersfoutje"?

Een truc om toch benaderend direct te meten in het landschap is om je om te draaien en de diffusor dome te gebruiken. Het is nu eenmaal dezelfde zon die op jouw rug schijnt als op het landschap voor je.
Exact!

De zon schijnt overal. Waar jij staat, en op die bergen 20 km verder op.
Dus meet hier, en die bergen komen er ook goed op te staan. Niks met de auto heen en weer rijden. Zelfs niet heen en weer lopen.

Heb eens een fotograaf gezien in Amsterdam, die op een zonovergoten dag vanuit een hoogwerker op de Dam foto's aan het maken was van het Monument.
Moest vreselijk lachen toen hij vervaarlijk uit het mandje van de hoogwerker ging hangen, uitgestrekte armen, bijna er uit kukelend, alleen maar om z'n opvallend lichtmeter 1 meter dichter bij het Monument te krijgen.
"Professioneel" genoeg om een hoogwerker te huren. Te dom om te weten hoe licht werkt.

Als je preciezer wil meten kun je een ingebouwde spotmeter van een camera gebruiken, zelfs van een digitale camera, oeps. Dat is mijn lichtmeter en polaroid ineen.
De echte lichtmeter zijn je eigen ogen, daarbij gebruik je hulpmiddelen.
Een spotmeter kan een goed beeld geven van de belichtingsomvang in de scene. Maar als belichtingsmeter is hij veel en veel lastiger, en dus ook onhandiger, dan een opvallend lichtmeter.
Je meet namelijk niet alleen het licht, maar ook de reflectie-eigenschappen van waar je die meter op richt. Hoe die reflectie-eigenschappen de meting be´nvloeden verteld die meter je niet. Je moet dus of over een enorme ervaring beschikken, zodat je weet hoeveel je moet compenseren, of raden, of nameten hoeveel die spotmeting afwijkt.
Dat laatste kan door (ook) op een grijskaart te meten. Wat je dan uiteindelijk krijgt is wat een opvallend lichtmeting je meteen vertelt.
Dus tenzij je iets over de belichtingsomvang wilt weten, geen spotmeter!

Je ogen zijn overigens de allerslechtste meter die er bestaat. Die zijn, en worden dus ook, op zoveel uiterst makkelijke manieren te bedonderen...