Quote Originally Posted by Robbedoes View Post
Hallo Apugers,

Gisteren heb ik op de fotograficabeurs in Doesburg een tweetal Fidelity 5x7 vlakfilmhouders gekocht die ik wil gaan gebruiken in een ‘pinhole’ camera. Voor wat betreft de film ben ik van plan om met Adox CHS te gaan werken. Nu loop ik echter tegen een aantal vragen aan die ik hier graag wil stellen.

De eerste vraag betreft het ‘vullen’ van dergelijke houders, schuif eruit, film erin en schuif weer terug of is het minder eenvoudig?

De tweede vraag betreft het ontwikkelen van de film. Ik wil dat voorlopig in schaaltjes doen. Dat moet dan in het volledige donker en ik vraag me af hoe ik dan de tijd in de gaten kan houden en de bakje terug kan vinden?

Derde vraag gaat over de parameters. Kun je voor schaalontwikkeling dezelfde tijden e.d. aanhouden als voor ontwikkeling in een tank?

Groet,

Rob
F*ck,
helemaal vergeten dat het beurs was gisteren....

Als eerste je handen wassen met zeep. Dit om teveel vingervet op je neg te voorkomen. (voorkomen is beter dan genezen)

Voordat je begint met vullen de schuiven eruit schuiven totdat je ze aan de binnenzijde niet meer ziet. Stof e.d. verwijderen (stofzuiger met een stofmondje).
Zorg er tevens voor dat de witte zijde op de schuif naar buiten wijst. (na belichten draai je ze om (zwart) zodat je kan zien welke cassette en zijde reeds gebruikt is.)

leg ze dusdanig neer dat je ze terugvind in het donker.
neem een neg en houd deze vast aan de buitenzijde, nooit op de film zelf!!!
Anders heb je kans op een vingerafdruk op het neg.
Zoals jed reeds zei de inkeping in het neg rechtsboven, dan ligt de emulsie zijde aan de voorkant.

Nadat je de cassettes gevuld hebt, eerst de verpakking met negs goed sluiten, vervolgens de schuiven controleren of deze goed aangedrukt zijn en dan pas het licht aan doen.