Formelt sett ja, men soda er ikke det samme som NaOH...

Jeg blander på flaske og har ca 1/4 totalvolum i flaska før jeg tilsetter soda, setter på toppa og ryster kraftig, når det er løst fortsetter jeg med syren...

Av latskap eller pur faen fylte jeg en gang soda tørt på flaska og tilsatte vann.

Det skulle jeg ikke gjort, soda tiltrekker seg vann og går over til krystallinsk. Det skjedde ikke noe annet spennende enn at en del av sodaen krystalliserte, og jeg måtte stanse og varme opp flaska ganske kraftig for å løse hele greia - ingen eksplosjon, intet mythbusterstoff.

Leser du for øvrig hele bloggen ser du en ganske grundig forklaring på de forskjellige typene soda du kan komme borti, krystallinsk soda inneholder selvsagt vann, og da må man gå opp på vekta for å få samme mengden karbonat, som er den aktive ingrediensen her. Det er grundig forklart på bloggen, med omregningsformel på vekt.

Hvilket bringer meg til respten din øverst her.

Jeg er en like skarp motstander som eieren av bloggen av å oppgi kjemikaliemengder i VOLUM.

Skal man komme noen vei må man ha en presis og nøyaktig VEKT.

Væske måles i volum, faststoff i VEKT, og her er ikke rom for misforståelser, skal man oppnå repeterbare forhold må man måle og veie NØYAKTIG.

Det er en amerikansk fantasifortelling at man kan ta en pich og this and a pinch og that, slik er ikke verden, og slik er i hvert fall ikke blanding av fremkallere!

Jeg har (eg. kona!) en elektronisk vekt, ei bakevekt. Den har så vidt oppløsning nok til å måle ut kjemikalier for 1 liter (måler i inkrementer på 5 gram, det betyr at du kan være 9,8 gram feil uten å vite det).

Jeg har sluttet å bruke denne vekta og har gått over til ei gammel brevvekt, slike finner man på antikvariat eller brukthandel.

Jeg har en annen måte å veie på også, som er enklere for folk som ikke har god nok vekt, men det fører for langt i kveld, da må jeg skrive en innledning først, så det kommer jeg tilbake til.

Også har jeg endel tanker på CC-M, CC-L (som anbefales mest på bloggen nå, men som har endel svakheter) og CC-I, mere om det og nøyaktige resepter senere.

For folk som har lyst til å konne i gang kjapt, anbefaler jeg å kjøpe en boks mørk pulverkaffe og en boks vaskesoda på malerforretning eller på ICA, og blande ut ca 50 gram av hver i en liter vann (soda først!!), og prøve på en utdatert fargefilm feks Kodak Gold. Fremkall i ca 15 minutter ved 20 grader som et eksperiment, og se om det ikke blir negativer av det! Det kan godt være at du finner at negativene er blitt svært mørke, det betyr bare at en 200 ISO film kan eksponberes etter 400 eller 800 ISO. Lykke til med eksperimenteringen og ikke glem å fortelle hvordan det gikk!