Det rapporteres noen problemer med slør, med denne resepten. Momme Andersens opprinnelige patent for Rodinal inneholdt ikke noe om det, og jeg har aldri hatt problemer med slør i forbindelse med orginal Rodinal (bortsett fra filmer som har vært utgått på dato - årevis utgått på dato).

Men siden det rapporteres ogh jeg tipper Retro 100 er et av tilfellene, det rapporteres problemer med den også fra de som driver med Caffenol, så er standardløsningen på slør enkel.

Man setter til ca 1 til 1,5 gram KBr pr liter fremkaller.

Men den som framsetter forslag om KBr velger feil løsning, jeg vil derfor gjerne komme med korrekt løsning i dette tilfellet.

Forfatteren forsøker seg med KBr-tilsats direkte i flaska med konsentrat og starter med 1 gram pr 250 ml. Rapporterer ingen effekt og øker doser i 4 steg til 5 gram pr 250 ml. Fortsatt uten noen effekt. Og det er ikke rart, dette blir helt feil!

I tillegg rapporteres at konsentratet ikke lenger er holdbart som Rodinal, dvs det blir blåsvart, men bare etter et par dager, og forfatteren frykter svakere fremkaller.

Det er ikke slik det skal gjøres! Man glemmer at dette er et konsentrat, slik at etter utblanding vil man ha bare 1/10 gram KBr pr liter fremkaller, eller der omkring, og da har det ingen mening. Og ikke kan man øke tilsatsen av KBr heller, da vil fremkallingen eller lagringsevnen avta dramatisk.

Men gjør man slik:

Lag en flaske KBr-konsentrat : løs opp 25 gram KBr i 250 ml vann. Da vil bare 10 ml tilsvare ett gram pr liter løsning. Dette skal tilsettes den ferdige blandingen eller tilsettes idet en fortynner blandingen! Da vil man ha 1 eller1,5 gram KBr pr liter ferdig blanding, og ellers beholde de positive egenskapene til Parodinal.

For en tank som krever 300 ml pr film (Paterson) tilsettes 3ml pr film, 6ml for to filmer osv osv.

Det bør ta knekken på slørproblemer, og gi fine negativer, om det ikke er noe galt med selve filmtypen (Retro 100???)

Lykke til.