Jasper,

Ik maak regelmatig portretten op 4x5". Hierbij maak ik uitsluitend gebruik van zwart-wit negatieven (belicht op 50 ISO). Polariod is zeker gemakkelijk maar voor mij te kostbaar. Daarnaast levert het toch een beetje gezonde spanning op als je geen polariod gebruikt. Als je foto's maakt met een andere anologe camera is het ook altijd afwachten of het e.e.a. gelukt is. Daarentegen is het wel leuk als je iets mee kunt geven aan het model. Ik gebruik daarbij voornamelijk een 210 mm objectief. Voor portretten met meerdere personen een 150 mm en voor groepen in een kelein ruimte een 90mm (bij dit laatste opjectief is het wel oppassen met vervormingen a.g.v. perspectief van handen die relatief dichtbij de camera zijn.)

De tip van Gilbert om een proefpersoon te gebruiken kan ik je aanbevelen. Als je geen geduldig proefpersoon voorhanden hebt, bega dan zeker niet de fout om dan toch het model te gebruiken (tegen de tijd dat je klaar bent is het model meestal niet meer te motiveren). Gebruik in plaats hiervan dan een grote knuffelbeer. Werkt bij mij prima! Voordeel is dat je dan tevens een grote knuffel hebt om kinderen af te leiden.

Het grote voordeel van dit formaat is dat je al je aandacht kunt (en moet) geven aan het model. Het model heeft geen oogcontact met een camera maar met een fotograaf. De fotograaf verstopt zich tijdens de opname namelijk niet achter een camera! Dit levert naar mijn mening een sterkere band op met het model, hetgeen je in de foto's terugziet.

Ook kinderportretten en groepsportreten zijn op deze manier van fotograferen eenvoudig te realiseren.

Even een nog een algemene tip die eigenlijk altijd bij portretfotografie van toepassing is. Ga niet over de camera heen naar je model kijken. Je model kijkt dan onbewust toch omhoog. Naast de camera levert altijd een beter beeld op (ook voor de fotograaf die niet meer op het matglas kan kijken).

Zoals door anderen al aangegeven staat en valt alles met de voorbereiding.

Pieter