Beste mensen, dank voor jullie advies.
Ik ga de volgende keer vergroten en afdrukken met het oranje doka licht.
Gisteravond heb ik 2 rollen Ilford kb ontwikkeld in de Paterson tank en deze zijn erg mooi geworden.
De temperatuur van de ontwikkelaar AM74, het stopbad S10 en de fixeer X89 heb ik goed in de hand, alles op 20 graden.
Daarna spoel ik met een syringe, ook op 20 graden, gedurende 10 minuten.
Het water van 20 graden komt uit een kunststof tank, grote emmer met deksel van 20 liter, welke met een verwarmingselement en een thermostaat op 20 graden gehouden wordt.
Een klein pompje houdt het water in beweging.
Na het spoelen doe ik 3 ml wetting agent H10 per film in de tank, vul ik de tank met water van 20 graden en agiteer met het deksel eraf de spoelen 1 minuut.
Dan haal ik de film uit de spoel zet de bovenste klem erop daarna de onderste klem met het gewichtje erin en strijk deze af met een Paterson afstrijk tang.
Vervolgens laat ik de film 24 uur hangen en daarna knip deze in stroken en berg deze op in zuurvrije negatiefbladen A4.

Tot zover gaat alles nog goed.

Bij het vergroten gebruik ik een Meopta Meochrome 5 met kleurenkop, de filters die in deze kop zitten gebruik ik niet.
Op het blad van de vergroter ligt een vergrotingsraam met verstelbare houders.
Om scherp te stellen van het negatief heb een Paterson en een Kaiser vergrotinglens met loupe. Ik gebruik 1 vel van het fotopapier op het bord om scherp te stellen ivm hoogteafwijkingen.
Vervolgens gebruik ik een Lici tricolor analyser met een meetcel om de belichtingstijd vast te stellen, dit apparaat is eigenlijk bedoeld voor vergroten in kleur heeft ook een instelling voor z/w en deze gebruik ik dan ook. De gevoeligheid van het papier heb ik eerst vastgesteld dmv een aantal proeven.
Eenmaal deze gevoeligheid ingesteld, en opgeschreven, werkt het super.
De analyser heeft aan de achterzijde een ingang voor de voeding van de vergroter en een ingang voor de voeding van het dokalicht.
De werkgang is,
belichting berekenen met de meetcel, dokalicht word uitgeschakeld
berekening van de belichting wordt opgeslagen,
met het dokalicht uit leg ik een vers fotopapier in het vergrotingsraam
en zet de schakelaar op exposure, het papier wordt belicht gedurende de berekende belichtingstijd, zodra deze is afgelopen gaat de verlichting van de vergroter uit en het dokalicht weer aan.
Direkt doe ik het papier in de ontwikkelaar AM6006, agitatie en tijd volgens voorschrift, stopbad S10 agitatie en tijd volgens voorschrift, fixeer X89 agitatie en tijd volgens voorschrift.
Spoelen gedurende 5 minuten op 20 graden.
Daarna leg ik de foto's op een strak gespannen doek van vitragestof en de volgende dag, als ik deze bekijk, zijn deze scherp, mooi contrast, echter met een blauw/grijze sluier.

Wat ik zeker fout gedaan heb, kwam ik pas vandaag achter, voor de 6X6 negatieven heb ik een vergrotingsobjectief gebruikt welke bedoelt is voor kleinbeeld, Schneider Kreuznach Componon S 2.8/50 en daar had ik een Belar 4.5/75 voor moeten gebruiken.

Het verschil mbt de werkwijze wat ik nu met analyser en 35 jaar geleden met proefstroken kan ook niet de aanleiding zijn tot de sluiervorming.

Volgende keer ga ik de kb negatieven vergroten en afdrukken, met oranje dokalicht.

Ik hou jullie op de hoogte.

M. vr. gr.