Is dat zo?
De laatste keer dat ik er geweest ben (toch niet zo heel lang geleden, dacht ik) waren er nog dagen dat je alleen als 'vakbroeder' binnen kwam.
Was lekker rustig (nou ja, relatief).

Een koopbeurs is het nooit geweest. Maar wel een beurs waar mensen die serieuze plannen hadden om serieuze hoeveelheden geld uit te geven (b.v. door een nieuwe flitsinstallatie aan te schaffen, of een nieuwe doka in te richten) bij de verschillende fabrikanten langs konden komen om het spul eens goed 'in het echt' te kunnen bekijken, uitproberen, en er met vakkundige mensen over te praten (en contact met hen te leggen voor als het later op het geld uitgeven zelf aankwam).

Het verschil met het "kijken, kijken, kijken, maar niet kopen" van de plasticzakken vullende consumenten is dat deze nooit zullen kopen.
Wel allemaal eens een in Ferarri rood gehulde H4D vast willen houden, of door de dure witte toeters van Canon moeten kijken. Vooral ook stickers, vlaggetjes en petjes verzamelen. Maar er nooit een cent aan uitgeven.

Het "kijken, kijken, kijken" van het vakpubliek is (was?) wel bedoeld om een toekomstige aankoop goed te kunnen doen.

Maar ik geloof graag dat beurzen tegenwoordig vooral een massa-spektakel voor de consument zijn geworden. Ik ging er al lang niet meer graag naar toe. Contacten leggen en spullen gaan bekijken kan ook op een andere manier. Helaas moet je dan verschillende dagen besteden om langs verschillende dealers te trekken (en dat niet te hoeven is het voordeel van een beurs), maar je schiet er wel meer mee op.