beste paul,

ik 'ben' tweedejaarsstudent audiovisuele techniek, optie fotografie (mooie benaming, maar blijft 'gewoon' fotografie) in brussel (aan het NARAFI instituut)

In het eerste jaar (vorig jaar dus) moest alles nog op negatief/dia. Je leert alles van nul, en dat op drie vlakken: kleur (allerlei opdrachten van landschap/natuur , je thuisomgeving, enz) studio (waar je leert werken met cambo technische camera's, waar je ook alle mogelijke onderwerpen 'leert' fotograferen, alles op 4x5") en dan zwart wit, waar je ook alles leert van ontwikkeling tot afdruk.
De kleur negatieven (kleinbeeld/middenformaat/'x5") drukken we zelf ook af, op 'echt fotopapier', hier dus nog helemaal niet volledig overgeschakeld naar digitaal. Uiteraard zit photoshop, inkjet printing ook in het pakket. Gelukkig maar, want het is vaak handig. Maar toch vind ik het best goed dat ik nog alles analoog aangeleerd heb, zo weet ik tenminste waar alles vandaan komt als je een of andere bewerking doet in photoshop.
En zwart wit afdrukken in je eigen doka is echt wel super. De magie van het beeld dat tevoorschijn getoverd komt. Dat heb je niet met digitaal.
In het tweede jaar is er een groot deel digitaal, al worden we nog sterk geoefend om op negatief en vooral dia te werken. Een dia juist belichten, is zoals jullie wel weten, geen kinderspel. En voorlopig gaat dia toch nog een belangrijke rol spelen, in de pro wereld.

Een fotografieschool is ook niet alles, anders zou ik hier niet al die dingen opzoeken. Het is natuurlijk onmogelijk om alles aan te leren als school, interesses verschillen namelijk zo ongelooflijk, van student tot student.
Ik ben nog alles aan het ontdekken. Met mijn Mamiya RB67 kom ik al aardig weg, prachtige camera trouwens, en een interessant formaat.
(trouwens, is het 6x9 vlakfilm formaat nog te verkrijgen?)
En nu ben ik dus begonnen aan de technische camera, maar dan 'uit de studio'. Ik sta te popelen om eens een impressionant gebouw vast te leggen met TC en portretten komen er ook aan.

Tof om te horen dat er nog mensen gepassioneerd bezig zijn met TC en hun kennis willen delen!

J.