Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Enquetes laten zien dat 80% van de professionelen analoog werken (naast mogelijk digitaal).
echt waar? kan me dat haast niet voorstellen (kan ik die enquetes ergens zien?). alleen onder autonome fotografen kan ik me zo'n percentage voorstellen, maar verder ligt dat percentage naar mijn idee veel lager.

ook denk ik net als Gary dat de grootste omzet, zowel analoog als digitaal gemaakt wordt door niet-beroeps fotografen.


Maar wat meer over het analoge nieuws op de Photokina;

Adox Pan 400 komt eraan, maar waarschijnlijk eerst alleen als kleinbeeld film. Adox Fotowerke wacht nog op een toegezegde financiering van de overheid voor het aanschaffen van een machine om vlakfilm en middenformaat te maken (dit gaat dus puur om het snijden en rollen van de film).
De kleinbeeldfilms worden door derden gemaakt en dat kan waarschijnlijk al sneller beginnen.

De komst van Adox MCC 111 lijkt wat minder waarschijnlijk te worden. De vraag naar dit papier lijkt toch niet zo groot te zijn. Het verschil tussen de 110 en de 111 zit met name in de kleurtoon, Adox is nu samen met Wolfgang Moersch aan het kijken of het mogelijk is om met behulp van een nieuwe ontwikkelaar of toner het 110 papier het 111 karakter te geven. Wanneer dat lukt, zal 111 papier waarschijnlijk helemaal niet komen.

Verder zal Adox nog wat langer wachten met de introductie van de PAN 100 films. Met name omdat er nog heel veel Agfa APX 100 film is, voor de midden- en grootformaat gebruikers is dat helaas voornamelijk kleinbeeldfilm.

Het poly warmtoon papier zal ook wat langer op zich laten wachten, zoals ik in het topic over dit papier al meldde, dit voornamelijk vanwege de beperkte financiŽle middelen van Adox.

Ander nieuws over Adox? Ik geloof het niet.

Wat ik overigens wel erg mooi vond, in de Adox/FotoImpex stand stond Klaus Wehner, die zwart-wit negatieffilms omkeert naar positieven. Dit was echt verrassend mooi. Het meest succes heeft hij met Fomapan R100, Agfa Scala, Adox Pan 25 en Ilford FP4+ en HP5+. Meer informatie hierover op: http://www.schwarzweissdia.de/

Dit is nogal een complex proces, maar hij is aan het kijken of hij samen met Adox kits kan gaan maken, zodat men ook zelf zwart-wit negatieven om kan keren. Tot die tijd is het zeker de moeite waard om je zwart-wit films een door hem om te laten keren.


Ander analoog nieuws?

Kodak had een klein standje voor hun filmmateriaal waar ze de nieuwe portra film promootten (is dit de correcte verleden tijd van promoten?). De 400 VC en 400 NC worden niet meer geproduceerd en binnenkort vervangen door een algemene portra 400. Op mijn vraag of de nieuwe film meer als VC of NC zal tonen, kreeg ik van de dame bij die stand het verhelderende antwoord 'yes both'

Bij Fuji stond een mock-up van de nieuwe 6x7 camera. Mooi ding, maar behalve de mock-up achter glas geen enkele informatie.

The Impossible Project (produceren voormalig Polaroid instant film in de fabriek in Enschede) had voorbeelden van hun nieuwe kleurenfilm die in november op de markt komt, zag er erg mooi uit. Verder had ik daar een Nederlandse ingenieur gesproken die bezig was met het ontwikkelen van een nieuwe Polaroid camera, dat klonk veel belovend. Of het ze gaat lukken om die camera daadwerkelijk op de markt te krijgen en tegen welke prijs, is natuurlijk de vraag.


Verder was er volgens mij weinig 'analoog' nieuws.