Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
De pr5oductie van variabel contrast warmtoon papieren (chloor zilver) is technologisch een moeilijke opgave. Het papier van Forte was een meesterstuk en fotoimpex (adox) wil dit weer in productie brengen.
Jed, interessante opmerking. Kun je iets meer zeggen waarom een VC warmtoon papier technologisch moeilijk is t.o.v. normale neutraal toon VC papieren?

Ik heb mij altijd afgevraagd waarom Ilford MGFB Warmtoon zoveel duurder is dan standaard Ilford MGIV bariet papier...

Enkele redenen die ik hier op APUG langs heb zien komen of zelf al had overwogen:

- Kleiner productievolume door mindere vraag, dus simpelweg duurder-per-stuk te produceren.
- Hoger zilvergehalte. Ilford MGFB Warmtoon heeft een duidelijk dieper maximaal zwart dan Ilford MGIV. Hoewel ik PE hier op APUG geregeld en waarschijnlijk terecht heb horen zeggen dat de maximale zwarting van een papier eigenlijk onafhankelijk is van de hoeveelheid zilver in het papier, kan ik mij gevoelsmatig toch niet geheel aan het gevoel onttrekken, dat het ook een factor is in het prijsverschil.
- Wellicht andere, duurdere papierbasis. De papierprijs zelf, met de noodzaak van gespecialiseerde papiersoorten, is ook een niet te verwaarlozen factor op de eindprijs. Koop ook maar eens een "zuurvrij" artist paper in een kunstwinkel, die kunnen ook fors aan de prijs zijn.

Maar aan echte moeilijkheden / verschillen in productie had ik nog niet gedacht. Dus als je daar wat meer over kan zeggen...

Marco