Quote Originally Posted by atmoshpere View Post
De komst van Adox MCC 111 lijkt wat minder waarschijnlijk te worden. De vraag naar dit papier lijkt toch niet zo groot te zijn. Het verschil tussen de 110 en de 111 zit met name in de kleurtoon, Adox is nu samen met Wolfgang Moersch aan het kijken of het mogelijk is om met behulp van een nieuwe ontwikkelaar of toner het 110 papier het 111 karakter te geven. Wanneer dat lukt, zal 111 papier waarschijnlijk helemaal niet komen.
Ik heb eerlijk gezegd sowieso grote twijfels over het "reviven" van verdwenen producten, of de ontwikkeling van nieuwe naast de bestaande. De huidige resterende analoge markt is gewoon veel te klein voor dergelijke niche producten. Ja, ik weet het, er roepen wel altijd veel mensen dat het verlies van een bepaald product een drama is, en dat ze alles willen doen om het terug te krijgen, maar als de bruiloft dan echt daar is, blijkt de kerk ineens akelig leeg...

Ik denk dat er voor een gezonde markt sowieso nog wel 2 fabrikanten over-de-kop moeten. Niet dat ik ze dat toewens, maar met b.v. nog 2 resterende fabrikanten, blijft er meer koek voor henzelf over om de boel draaiend te houden. Kodak, Fuji, Ilford, Adox en Foma (en misschien bij ons volslagen onbekende Chinese of andere fabrikanten?) op 1 zo'n nog steeds krimpende markt is denk ik te veel.