Quote Originally Posted by Marco B View Post
Jed, interessante opmerking. Kun je iets meer zeggen waarom een VC warmtoon papier technologisch moeilijk is t.o.v. normale neutraal toon VC papieren?

Ik heb mij altijd afgevraagd waarom Ilford MGFB Warmtoon zoveel duurder is dan standaard Ilford MGIV bariet papier...

Enkele redenen die ik hier op APUG langs heb zien komen of zelf al had overwogen:

- Kleiner productievolume door mindere vraag, dus simpelweg duurder-per-stuk te produceren.
- Hoger zilvergehalte. Ilford MGFB Warmtoon heeft een duidelijk dieper maximaal zwart dan Ilford MGIV. Hoewel ik PE hier op APUG geregeld en waarschijnlijk terecht heb horen zeggen dat de maximale zwarting van een papier eigenlijk onafhankelijk is van de hoeveelheid zilver in het papier, kan ik mij gevoelsmatig toch niet geheel aan het gevoel onttrekken, dat het ook een factor is in het prijsverschil.
- Wellicht andere, duurdere papierbasis. De papierprijs zelf, met de noodzaak van gespecialiseerde papiersoorten, is ook een niet te verwaarlozen factor op de eindprijs. Koop ook maar eens een "zuurvrij" artist paper in een kunstwinkel, die kunnen ook fors aan de prijs zijn.

Maar aan echte moeilijkheden / verschillen in productie had ik nog niet gedacht. Dus als je daar wat meer over kan zeggen...

Marco
Warmtoon kun je op twee manieren bereiken: De eerste manier is door de reflecterende barietlaag te kleuren. Deze methode is eenvoudig maar het lijkt nergens op. De tweede methode is door een kleine korrel in de papier-emulsie te maken. Om toch een hoge densiteit te bereiken moet je wel veel korrels hebben en bovendien de goede soort korrels, want dat bepaalt de kwaliteit van de warme toon. Deze kleine korrels worden via het chloorzilver bereikt., die op zich weer minder lichtgevoe4lig zijn. Nu voeg daar nog eens bij dat het variabel contrast papier moet zijn, dan krijg je een emulsie die het mengsel is van twee kleurgevoelige emulsies. En je hebt een rij condities, die maken dat het productie-proces ingewikkeld wordt.

De productie van koude papieren is veel meer recht toe recht aan bij variabel contrast. Maar ook daar is de productie lastiger dan de productie van vast contrast papier. Zo heeft Oriental bij de productie van de Seagull papieren in variabel contrast nooit dat resultaat weten te behalen wat ze met vast contrast weten te behalen. Het mooie resultaat van hun vast contrast papier ligt volgens mij in een procede waarbij ze de korrel klein houden bij gebruik van broomzilver.

Jed