Om man gjør som Ezzie, blander ut i stort og deretter blander sammen til ferdig blanding, med 1/3 volum fra hver flaske så har det flere fordeler:

-man kommer raskt i gang
-temperaturen er korrekt, romtemperatur og lett å holde lik fra gang til gang
-man slipper uoppløste kjemikalierester, som setter flekker og pinholes i filmen
-det er lettere å veie ut litt større mengder kjemikalier, slik at det blir riktig

Men det er en alvorlig bakside :

Det ryktes at løsningene ikke holder seg og nedbrytes av oksygen!
ser man på det har man :

-Soda i konsentret form. Dette er egentlig vaskevann og holkder seg lenge... 3 mnd er et absolutt minimum, selv om datablad sier at karbonatet til slutt brytes ned.

-Askorbinsyre, denne reagere med luft og sies ikke å være holdbar, jeg har erfaring for at det holder seg på korka flaske uten noe remedier i 14 dager i allefall, i kjølig kjeller.

-Pulverkaffe i supersterk blanding, blandet kald. Denne er sur, i allefall føles det slik, og om noe skjer, ville jeg tro at mare av det virksomme stoffet, kaffeinsyre, blir dannet.....

Men det var askorbinsyren (vitamin C) og det å være hundre prosent sikker :

Jeg har en gammel sodavanns SIFONG. Den lades med gassblåser, og i dem er det kullsuregass, som fortrenger oksygen.

Første tanke var å la være å fylle på vann, men lade opp med en gassblåse, slik at sifongen inneholder kun tørr CO2. Deretter er det bare å trykke på knappen forsiktig og la CO2 gassen strømme ned i forrådsflaska, slik at oksygenet fortrenges.

Her er det imidlertid et problem : CO2 absorberes av vann og gir en sur reaksjon, surt vann. Det er ikke bra, spesielt når det gjelder CC-L som har (for) lav pH fra før.

For Soda og kaffe spiller det sikkert ingen rolle, men i den ferdige blandingen KAN det ha betydning.

Men disse gassblåsene, som leveres av ISI og som selges på Jernia og hos Clas Ohlson, kan erstattes av andre gasser.

I stedet for CO2-gass for sodavann, kan man skaffe N2O gassblåser som benyttes i et apparat som lager pisket krem, også fra ISI. Disse selges i pakninger p 5 blåser, og blåsene har rosa farge (unngå grønne, de inneholder oksygen!!)

N2O kalles ellers for lattergass, vel kjent fra fødestua....., og er brennbart i høye temperaturer - men for vårt formål bør det være perfekt.

Det gir ikke surt vann, men det fortrenger oksygen, dersom man fyller flaska som antydet.

Jeg har bilder, men må komme tilbake til det noe seinere.

Det er i allefall verdt et forsøk!

Jeg fant sifongen min på det lokale kommunale Brukttorget for 15 kroner, en rund magnumflaske som kan lades med to kapsler selvsagt, man må ha kraftig redskap for å opprettholde en stor produksjon!

Lykke til med å teste selv!