De van Robert aangehaalde film van Rollei is een kleurennegatief-film die geen integraal masker heeft. Zulk een oranje masker verhoogt massief de effectieve densititeit van het negatief bij gebruil van normaal zw papier.
Bij gebrek aan deze masker is dit probleem van de tafel, maar het probleem van de gebrekkige kleurengevoeligheid van de papieren bestaat nog altijd.

Multikontrast papieren lijken op het eersd beter gebruikt te kunnen worden, omdat zij tot in het groen gevoelig zijn. Maar deze gevoeligheid is gepaard met een kleurafhankelijke verandering van gradatie.
Voor een doorgaans kleurkorrecte zw afdruk heb jij special panchromatisch papier nodig, dat niet meer als vellen word aangeboden.


Wat de zw vergroter betreft: Om kleurennegatieven te vergroten heb jij niet noodzakelijk een kleurenkop bij de vergroter nodig, die dus bij gemak van instellwieltjes de nodige filtratie bezorgd.
Alternatief kun je deze filtratatie ook bereiken door gebruik te maken van:

-) een set van losse subtractieve filter-folies (cyaan, magenta, geel) in de vereisde densiteit

-) 3 additieve filter-folies (rood, blauw, groem), waarbij achtereenvolgende belichtingen (een per filter) gedaan worden en de belichtingstijd per belichting moet worden aangepast.