Gewoon een Jobo-bus is het schoonste en gemakkelijkste werken. Daarvoor is de CPP (o.i.d) niet noodzakelijk. Gewoon DIY dus.
Nadat de film er in is, doe je het licht aan. Ik vind het werken in het licht een groot voordeel. Je hebt bussen met en zonder 'cog', ofwel tandwiel. Die zonder tandwiel zijn prima met de hand te vullen. Doe er een (rode) deksel op en je kunt ze voorzichtig met de hand roteren. Als je er wat vaardigheid in krijgt, is het snel reproduceerbaar.
Voor luie mensen is er de machine. En werkelijk alles kan in de machine, maar niet alles wat kan moet je ook doen...
Maar je moet ook niet alles geloven wat mensen zeggen. Je kunt zo'n machine voor een heleboel inzetten, zonder vervelende verschijnselen. En als het in de test dan toch niet mooi er uit komt, dan doe je het toch met de hand. Ik heb trouwens wel voorbeelden gezien (The Book of Pyro) van een systeem met stikstof infusie, waardoor de oxidatie niet aanwezig is. Dat is ook een idee. Maar HC110 met Fomapan kan prima in de ontwikkelmachine. Het ligt ook een beetje aan de verdunning, want als je, zoals ik, 1 deel siroop op 119 delen water gebruikt (verdunning 'H') moet je veel oplossing in je bus doen, wat erg zwaar is voor de machine, wat nogal sluitage veroorzaakt. Doe je het met de hand, dan bouw je wel wat extra biceps/triceps op. Wie zei dat doka-werkers nerds zijn? Je krijgt er een goddelijk lijf van. Nou ja, als je de hele dag ontwikkeld wel ja...