Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Eerder heb ik al aangegeven mijn methode van contrastbeheersing met variabel contrast papieren niet te hebben gepubliceerrd. Hier wil ik in het kort de essentie ervan weergeven.
Bij variabel contrast papieren heb je te doen met een harde en een zachte emulsiebestanddeel. Bij splitgrade bijvoorbeeld worden deze opgeteld tot een totaal. (een sommatie van twee delen).

In mijn geval ga ik uit van afname (filtering) van de totaliteit. Dit wordt de methode van subtractie genoemd. En het verschil in benadering zit hem in de sommatie of subtractie.
Bij subtractie is een (1) belichting voldoende. Zo belicht ik met een Adox MCC 110 papier maar 8 seconden om een 40x50 druk te maken. En dat is voor extreme negatieven. Voor een normaal negatief is dat maar in de buurt van 4 seconden. Dat de belichting kort is, is mogelijk belangrijk, belangrijker is dat je eenvoudig de filtering kunt instellen naar je eigen smaak.

Jed
Dag Jed,

Ik vrees dat ik het niet helemaal begrijp. Het échte voordeel van splitgradetechniek is dat je verschillende 'lokale' contrasten op één afdruk kan krijgen, iets wat met graded papieren niet mogelijk is. Maak je gebruik van contrast maskers ?

Marc