Wat het inspoelen betreft kun je het heel makkelijk houden en alleen Fuji films nemen. Die hebben in de spoel een "opneemhaakje" (om het maar een naam te geven) en in de aanloopstrook een gaatje, precies op het punt waar het haakje zit. Aanloopstrook in de sleuf stoppen, gaatje valt om het haakje en opwinden maar tot het startpunt. De papieren schutstrook kan nu tijdens het opwinden niet meer uit de sleuf schieten wat met andere merken film nog wel eens wil gebeuren.

Als je je kunt beperken tot 1 camera met 1 lens dan zijn uiteraard de Rolleiflex camera's erg mooi, met name die met een planar of xenotar objectief. Bij het type 2,8 en 3,5 F kun je zelf het matglas verwisselen. De originele matglazen zijn behoorlijk donker maar het is heel eenvoudig om een 2e hands mamiya RB67 matglas op maat te snijden en die er dan voor in de plaats te leggen (wel met de fresnellens naar boven anders klopt je scherpstelling niet meer). De Rolleiflex is een prachtig gemaakte uiterst compacte camera. Geen spiegelopklap dus vrijwel geluidloos fotograferen.

De Fuji GW670 / 690 camera's zijn ook heel fijn. Mooi objectief, meetzoekerscherpstelling. Wel een forse camera. De een biedt 6x7 de andere het 6x9 formaat. Beide zijn voorzien van een 90mm standaardobjectief dat bij 6x9 het equivalent is van ongeveer 39mm in kleinbeeld. Er is ook een GSW690 met een 65mm groothoekobjectief (ongeveer 28mm in kleinbeeld).

De Rollei camera's uit de 6000 serie zou ik niet aan beginnen. Deze werken op een speciale accu. Ook is het 2e hands aanbod beduidend kleiner dan van Hasselblad en zijn met name de objectieven vaak duurder.

Het 6x4,5 formaat biedt in mijn visie weinig meer dan kleinbeeld. 6x6 vond ik altijd een mooi formaat, en dan bij voorkeur ook vierkant afdrukken. Ga je het croppen dan kan je net zo goed 6x4,5 nemen. Een vierkante afdruk komt erg rustgevend op mij over. Hasselblad is uiteraard de absolute top in dit formaat (6x6). Componeren in een vierkant zal even wennen zijn. Bij mij heeft het althans geruime tijd geduurd, totdat je gewoon "vierkant" gaat kijken.

6x7 is op zich een mooi formaat dat qua verhoudingen aardig overeenstemt met de papierformaten van afdrukken. Mij sprak het niet zo aan. Het is niet vierkant en maar net rechthoekig. Goedkoop, goed en voorzien van uitstekende objectieven zijn uiteraard de Mamiya rb67 en de Pentax 67. De Mamiya RZ67 is wat duurder en de elektronische (batterij) variant van de rb67. De Mamiya's hebben een draaibare achterwand voor makkelijk wisselen tussen horizontaal en verticaal. De Pentax heeft veel overeenkomsten met een kleinbeeldcamera. De pentax heeft een spleetsluiter die wat trillingen schijnt te veroorzaken en een forse spiegelopklap wat een zwaarder statief noodzakelijk maakt. Als je voor de pentax gaat kijken let er dan op dat deze een vooraf opklapbare spiegel heeft. De eerste serie met de 6x7 aanduiding ipv de 67 aanduiding had dat in de meerste gevallen niet. Deze zijn ook al erg oud.

6x8 is een mooi formaat en behalve een 6x8 achterwand voor de mamiya rb67 is er alleen de Fuji GX. Lensverstellingen als bij een technische camera. Voortreffelijke objectieven allemaal voorzien van centraalsuiter en hij werkt op makkelijk verkrijgbare batterijen. Camera is wel een echte statiefcamera en voor de meeste mensen niet geschikt voor een flinke wandeling. Wat ik zo lees is echter dat het gewicht weinig scheelt met dat van de mamiya rb67. Fuji heeft voor de Japanse markt ook nog een GW680 gemaakt. Een 6x8 variant van voornoemde meetzoeker. Soms duikt die wel eens 2e hands op.

Veel oude middenformaatcamera's bieden het 6x9 formaat maar om daar nou je eerste schreden mee te zetten lijkt me niets. Blijft eigenlijk alleen de Fuji GW690 over, of een Silvestri T30 of SLV. Eventueel kun je nog uitkijken naar een Linhof "baby" Technika, type 3 of 4. Een kleine loopbodem of field camera. Ffordes heeft nog een 6x9 Ebony loopbodem te koop maar voor iets minder weet ik ook nog wel een Ebony 4x5 te koop. Daarmee kun je zowel rolfilm als 4x5 vlakfilm schieten. 6x9 heeft dezelfde beeldverhoudingen als kleinbeeld.

Waarbij we dus komen op vlakfilm. Sinds ik op 4x5 inch schiet is rolfilm eigenlijk maar klein geworden en ineens toch iets minder mooi. Een Cambo Wide biedt wat scherpstelling betreft een scherpsteltubus zoals de meeste objectieven dus de camera is snel op- en scherpgesteld. Als je kunt leven met een lenskeuze die tot maximaal standaardlens gaat heb je hieraan ook iets moois voor landschap en architectuur. Vlakfilm werkt makkelijker dan je zou vermoeden.

Succes met je keuze, Frank