Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Er zijn in wezen geen Zeiss lenzen voor Rollei. Hasselblad betrekt zijn lenzen van Zeiss. Er is een gecompliceerde samenwerking tussen Rollei en Zeiss. Ze gebruiken wederzijds patenten en gebruiken de licences. Rollei is een camerafabriek en optiekfabriek met vestigingen in Duitsland en Singapore.
Vergelijkbaar zijn namen bij Rollei en Hasselblad (of Zeiss wat betreft optiek). Maar daar blijft het bij zonder zeer grondige achtergrondinformatie. Zo zitten in de Hasseblad Rolleipatenten wat betreft de optiek.

Jed
Alweer veel woorden, weinig substantie.

Rollei maakte lenzen die door Zeiss zijn ontworpen (want glas slijpen hebben ze misschien wel gekund bij Rollei, een lens ontwerpen niet). Ze coaten de lenzen ook zelf.
De overeenkomst tussen wat zij en wat Zeiss maakt is uiteraard meer dan de naam zelf. Wat een belachelijke suggestie... En wat weer een loze kreten... "daar blijft het bij zonder zeer grondige achtergrondinformatie". Waar haal je die nonsens toch vandaan? En waarom moeten wij dat allemaal lezen?
Zeiss zelf kan geen verschil ontdekken tussen de lenzen die zij maken en die die door Rollei worden gemaakt.
En daarmee is de kous af.

En aangezien je het nog niet weet: Rollei zit allang niet meer in Singapore.

Rollei is een Deense handelsmaatschappij die de merknaam Rollei verhuurd aan makers van consumenten electronica en film.

Cameras worden er door Rollei al lang niet meer gemaakt. Omdat ze daar geen droog brood meer mee verdienden. Een duitse firma, die zich naar het oorspronkelijke bedrijf "Franke en Heidecke" noemde, maar er niks mee te maken had, had van Rollei licenties gehuurd om Rolleiflex cameras te blijven maken.

Oerstom, want er viel - zoals Rollei had duidelijk gemaakt - geen droog brood mee te verdienen.
Dus ook "Franke en Heidecke" bestaat niet meer.

Ze verweten het ten onder gaan aan 'lasten uit het verleden' die zij hadden te dragen. Die bestonden nergens anders uit dan dat zij geld hadden gestoken in iets dat geen geld opbracht, en daarvoor Rollei ook nog eens moesten betalen.

Wat rest is een firma (niet Rollei, en ook niet "Franke en Heidecke") die de inboedel en voorraad onderdelen heeft gekocht, en daaruit voor veel geld wat spul verkoopt, tot het op is.

Ik hoop dat je die voor- en achtergrondinformatie kunt onthouden.