Het budget is groot genoeg om een leuke keuze te maken, maar te weinig om een beste keuze te maken.
Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Dan denl ik aan de SL66, die met zijn tilt-mogelijkheden op architectuur is ingesteld en een distagon 40. Ik weet niet of dat binnen het budget van 500 euro ligt, maar hij kan het bij mij uitpproberen.
Ik denk dat je dan ongeveer het dubbele kwijt bent. De 40mm is gewoon duur. Het is meestal niet mogelijk alleen een body te kopen, en met 80mm er bij moet je op €500 euro rekenen. En voordeel: de prijs daalt niet, als je hem kwijt wil, kan dat ongeveer voor hetzelfde bedrag. De 40 mm HFT is ook ongeveer €500.
Quote Originally Posted by Merlin View Post
Heel wat anders dan een Hasselblad die voor tere meisjes gemaakt is...
Deze (enigszins jaloerse) opmerking slaat op het inmense gewicht van het Rollei 40mm glas i.c.m. de SL66-body ten opzichte van de veel lichtere/modernere 40mm CFE van Hassy i.c.m de veel lichtere Hassybody. Je kan kiezen voor een avondje naar de sportschool of een uurtje in het veld met de Rollei. Wie zegt dat Hassy hetzelfde glas heeft als de Rollei, die mag z'n weegschaal meenemen!

Kortom: SL66 met 50mm ligt meer voor de hand, een willekeurige moderne Hassy is beter. Voor een beginneling is een Mamiya 7 zoals Harry die heeft waarschijnlijk makkelijker werken op een prachtig filmformaat. Maar dat kan het budget ook niet trekken.

Dan is een Mamiya C220 of C330 ook een hele leuke camera, die prima binnen het budget valt. Je kunt er verschillende objectieven bij kopen, die een fractie van het gewicht van een Rollei of Hassy hebben. Moet je eens op eBay kijken hoe goedkoop deze sfeervolle en stevige camera is! Je kunt zelfs een groothoek en telelens kopen en nog binnen het budget blijven. Ik zou het wel weten. Als het bevalt, kan je alsnog die felbegeerde Hassy aanschaffen met een 40mm ofzo.

Vraagje: is de Hassy flexbody nog wat? Hoe is de kwaliteit van dat spul?

(Overigens vind ik dat de RolleiSL66-40mm zich kan meten -zich staande kan houden- in vergelijking met de 4x5inch technische camera (met een prima stuk glas) in een afdruk van 50 x 40, maar dat is een ander verhaal...)