Quote Originally Posted by RobertV View Post

Jed en sommige anderen graven soms vrij diep voor een uitgebreid antwoord. Ik kan me dus best voorstellen dat menige beginners dit niet eens meer kunnen volgen.
Misschien een reden te meer om eens mee te lopen in een ontwikkel of print sessie. Alleen op deze manier kun je goede overdracht van informatie krijgen.

Groetjes,

Robert
Het verwoorden van technische , chemische en fysische onderwerpen is een vak apart. Grote kranten hebben hiervoor speciaal opgeleide redacteuren. Je kunt het hier ook niet verwachten. Om die reden hecht ik ook aan een directe overdracht van onderwerpen als ontwikkelen, printen etc. In het verleden hebben we een ontwikkelsessie gehad, nu hebben we twee printsessies met contrastbeheersing als onderwerp. In het voorjaar denk ik aan een tocht naar buiten, met als onderwerp, hoe kijk ik naar mijn onderwerp, en hoe leg ik dat op de film vast, waarbij lichtmeting aan de orde komt. Deze sessies lijken mij heel geschikt voor beginners. Bij het persoonlijk contact kun je afstemmen op een gewenst niveau.
In een groot engelstalig forum (45.000 leden) vind je op elk niveau genoeg geinteresseerden bij schriftelijke communicatie. Nederland is daarvoor te klein,, en in een fotoclub met enkele tientallen leden, kun je het helemaal vergeten.

JedJed