Quote Originally Posted by RobertV View Post
Bij de meeste ontwikkelaars kun je 12% -15% corrigeren in de tijd (= verkorten).
Ik werk in de F stand. Ook voor C41 maar in de P stand bij Bleek en Fix.
Voor film de 2523 drum voor 2x 135-36 / 2x 120 rolfilm of 1x 220. 270ml en geen problemen met ontwikkeling. De kleinere drums hebben hier veel sneller last van en zijn kritischer in gebruik bij rotatie.
De tijd dat je ontwikkeld is korter bij rotatie-ontwikkeling t.o.v. DHZ met de hand. Dat komt omdat bij rotatie constante beweging is en dus steeds verse vloeistof op het te ontwikkelen oppervlak is.

Maar dat je standaard moet verkorten ben ik niet mee eens. Je zult dit moeten uitzoeken. Dat betekent dat je stukken proeffilm een aantal minuten minder dan wat wordt aangegeven ontwikkeld, iets minder minder en gewoon ontwikkeld. Dan moet je een tijd zien te vinden waarbij volgens jou de beste ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Dat is waar de schaduw partijen van het onderwerp nog doortekening hebben, ofwel waar de lichte partijen van het negatief nog details bevatten.

Voor papier kan je volstaan met stroken belicht papier die je steeds langer ontwikkeld. Daar waar de maximale zwarting met de volgende langere ontwikkeling op het oog niet zwarter wordt, is je ideale ontwikkeltijd. Beoordelen doe je natuurlijk bij daglicht of met een 40watt gloeilamp (wat is dat tegenwoordig aan wattage spaarlamp?) op 1 meter afstand.

De F van F-stand staat voor film, maar ook papier ontwikkel ik op de F-stand, ondanks dat er een P-stand is. Op de P krijg ik steeds andere onreproduceerbare effecten op mijn (bariet)papier.

Kleine drums zijn niets anders dan grote drums, want de rotatiesnelheid is hetzelfde. Alleen moet je de vulling van de vloeistof aanpassen, want je moet een percentage van de inhoud van de drum aan vloeistof er in doen. Dan is de film evenlang en veel met vloeistof bedekt in een kleine als een grote drum.