Quote Originally Posted by Huub View Post
De manier waarop je dat schrijft doet denken dat dit altijd en bij iedereen zo zou zijn, maar dan zou er ook een relatie zijn met de manier waarop je kiept, of je de tank vult met spiralen of de klemring gebruikt met slechts een spiraal en of de spiralen film bevatten of niet, etc. etc. Deze factoren noem je in ieder geval niet in je nogal boude manier van formuleren.
Het strookt bovendien niet met mijn persoonlijke ervaringen: ik moet bij de grote 1.5L tank Paterson tank altijd veel beter opletten met het kiepen dan bij de kleine 600 ml tank om geen onregelmatige ontwikkeling te krijgen. Bij de kleine maakt het allemaal niet zoveel uit, bij de grote moet ik heel rustig kiepen om niet her en der onregelmatige ontwikkeling te krijgen - met name in 120 spoel.
Verder is het duidelijk dat je niet zo hebt op de rotatieontwikkeling - maar ook hier staan mijn persoonlijke ervaringen haaks op wat jij stelt. Sinds ik met de jobo werk zijn mijn 4x5 negatieven een stuk consistenter dan met de schaalontwikkeling en met de combiplantankjes die ik geprobeerd heb - met geen van deze technieken wist ik consistente resultaten te krijgen - bij de jobo gaat me dat vrij probleemloos af.
Wat het verschil in stromingssnelheid van de vloeistof tussen centrum en randen bji roratieontwikkeling betreft: ik heb moeite me dat voor te stellen bij een tank die na elke 2 omwentelingen van draairichting verandert en daarbij vermoedelijk enige turbulentie veroorzaakt: aan de randen meer dan in het centrum - en dat zou hetgeen jij beschrijft aardig kunnen compenseren.
Het zal ongetwijfeld aan mijn manier van werken liggen - maar dat is nu juist het punt. Er is in de fototechniek niet een weg die tot het juiste resultaat leidt en verschillende mensen hebben verschillende ervaringen. De manier waarop jij formuleert laat erg weinig ruimte voor andere ervaringen - en het is heus niet zo dat alleen jij de waarheid in pacht hebt- wat je bijvoorbeeld hierboven stelt is voor mijn gevoel regelrechte kolder, mede gelet op mijn eigen ervaringen.

Huub
100 % mee eens.

het uitdragen van 1 enkele methode van werken als de enige juiste is kortzichtig. Daarbij is het een nogal marginale en een niche aanwezige methode die de beginnende analoge werker in verwarring brengt. Zeker als maar bereid bent om er de helft er van te delen. Bij dieper op het thema doorvragen komt er steevast een rookgordijn in de vorm van, beperkte vrijheid, om inzichten verschaffen.