BTW op internet is gelijk of lager dan mijn groothandelsprijs excl. BTW.
Een bekend probleem zodat ik sinds 1997 foto- en film materiaal alleen nog maar inkoop direct bij de fabriek. Zo was dit met Amaloco en is dit bij Foma, Fuji, Efke enz. De regel is heel simpel: Als de fabriek niet wil of kan (Kodak, Ilford) dan gaat het feest niet door want ik ga dus geen 30% marge weggeven voor het schrijven van een factuur.

Zie ook draadje over Ilford en de gevolgen van een distributeur welke het hele BeneLux gebied Duitsland en gedeeltelijk Frankrijk bestrijkt. Een prijsverhoging van 20-30% wordt heel simpel doorgevoerd onder het mom van extreme zilver prijzen.

Extreme zilver prijzen:
Wat klopt maar als insider kun je natuurlijk uitrekenen wat er echt aan zilver in een film zit. Die van Efke het meeste ca. 2,5x meer dan een gemiddelde Kodak, Ilford of Fuji film.
Daar is deze zomer een prijsverhoging van 10% het gevolg van.

Fotohuis heeft afgelopen jaar zilver "gespaard" voor een eigen film project. Samen met Bergger en wat OEM afnemers wordt binnenkort een antwoord gegeven op de extreme prijzen van Ilford films in Europa.

Extreme prijzen zal tot gevolg hebben dat toch veel mensen zullen gaan afhaken in de resterende overgebleven analoge fotografie. Niet goed voor de markt en de nabije toekomst.

Dat speciale films zoals IR en Ortho enz. veel meer gaan kosten heeft zeer beperkte gevolgen omdat er relatief weinig van deze speciale films worden gebruikt, maar op het moment dat all round films verdubbeld in prijs worden heeft dit schadelijke gevolgen voor de open markt.

Binnenkort meer ......

Groetjes,

Robert