Hallo allemaal,

even een bericht om jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen.

Ik heb intussen nog wat zitten ontwikkelen en het begint vlotter en vlotter te gaan. Stof en vlekproblemen op negatieven zijn ook opgelost.

Intussen heb ik ook de kans gehad om mijn negatieven eens te laten beoordelen door een verre kennis (een tachtiger) van de schoonfamilie die vroeger ook altijd ontwikkeld heeft (ook nog lid geweest van fotoclub dacht ik). Ondanks zijn iets minder goed zicht (wel zijn leesloup gebruikt), had hij toch de indruk dat mijn negatieven langer ontwikkeld moesten worden. Enfin, hij zou dat zeker eens proberen "moest hij mij zijn".

Dus dat heb ik dan vandaag geprobeerd. En idd, nu ik kan vergelijken, zie ik inderdaad goed het verschil bij de negatieven. Ik zie veel meer detail in gezichten, daar waar ik dat bij de vorige niet echt zag.
Ik weet dat ik niet echt mag vergelijken, maar ook op scan is het een pak beter.

Alleen....nu ben ik achteraf aan het denken....op het moment van het ontwikkelen was het effe wat gesukkel met de thermometer en zag ik bij een laatste check dat ik op 23c zat ipv 20C.
Op dat moment heb ik eigenlijk niet genoeg doorgedacht (ik weet het, stom), en snel gekeken hoelang ik moet ontwikkelen op 23 (1 minuut minder lang dan normaal) en dan zo verder gegaan. Ik heb dus niet nog eens een minuut extra geteld omdat ik dit keer ging experimenteren met langer ontwikkelen).

Daarom dat ik het nu even niet snap, uiteindelijk heb ik toch niet langer ontwikkeld dan de vorige keren (wel iets warmer, maar een minuut korter).
Maar ik ga in ieder geval dit nog eens herhalen.

PS: ik hoop eind februari ten laatste mijn eerste prints te kunnen ontwikkelen, dan kan ik eindelijk alles bekijken en vergelijken op het bedoelde eindresultaat. Intussen blijf ik enthousiast verder proberen.