Quote Originally Posted by RobertV View Post
Voor iedereen die (opnieuw) of nieuw instapt in de analoge fotografie zijn er redelijk simpele algemene richtlijnen om snel tot een goed resultaat te komen. Wil je het (uiterste) beste dan kost dat heel veel moeite meer. Net zoals de prijs van een kamera voor uiterste top prestatie's. Vergelijk het maar met een auto. Van A naar B of dezelfde route uiterst snel en comfortabel. Een veelvoud van een goede gezins auto.
Het is zeker waar dat je met simpele richtlijnen snel tot een resultaat kunt komen. Maar ik vermoed dat een nieuweling de keuze analoog maakt vanwege de betere prestaties dan digitaal. En dan moet je al meteen naar de tweede stap kijken. Het zou daarom goed zijn om een procedure te hebben om gericht keuzes te maken in de jungle van mogelijkheden. Die procedures bestaan, maar zijn niet erg 'klantgericht'. Het is geen alternatief voor een zone-systeem, omdat het zich richt op een ander doel.
Dat er momenteel veranderingen plaats vinden in de keuzes blijkt uit het feit dat men bij Linhof de productie de vraag niet kan bijhouden. En ook in Nederland heb ik de indruk dat de laatste jaren een verschuiving naar grootformaat heeft plaats gevonden ( bij de amateurs). In de VS daarentegen is grootformaat bij de amateurs nooit verdwenen.
Hoe de veranderingen in het middenformaat zijn, is moeilijk vasttestellen, omdat middenformaat van ouds her sterk vertegenwoordigd was.

Jed