Merkelig fenomen som jeg ikke har lagt merke til tidligere.

Ole nevnte at soda vil angripe og omdanne fettstoffer og voksstoffer som finnes i kaffe til såpe. Nå festet ikke jeg særlig lit til det, ærlig talt, jeg har faktisk KJENT en ekte såpekoker i livet mitt. Og operating word her var KOKER, dvs jeg tenkte at dette med såpe, det er nå noe jævlig pissepreik fra en TEORETIKER, ettersom vi ikke KOKER fremkallerne våre!

Men, en skal aldri si aldri og spise kameler medhårs som en gammel høyrepolitiker sa.

Når jeg nå har fremkalt de to siste filmene, henholds vis med kaffeekstrakt fra kaffegruten fra kaffetrakteren min, soda pluss bitte lite granne konsentrert fremkaller (for KBr o0g litt ZAPP!) og i det andre tilfellet kokt kaffe, Kraftig kaffe, soda og litt konsentrert filmfremkaller, ser jeg noe jeg ikke har sett før.

Det er et slags såpebelegg på filmen, først ser jeg det bare på den glatte baksiden og visker det vekk, nå, ved forsøk to ser jeg det på begge sider.

jeg er klar over at kaffenol sies å virke som gammaldags pyrokatechin, dvs den avleirer avfallstsoffer i og på emulsjonen sammen med det fremkalte sølvet.

Dette kalles for en STAINING DEVELOPER. Kaffenol sies å ha denne egenskapen, jeg har ikke lagt merke til det før, ikke som nå. Det er uten tvil et oljeaktig, såpeaktig belegg, nå visker jeg det ikke vekk, bortsett fra steder jerg kommer borti filmen når den klippes og plasseres i skanner.

Skal se om jeg ser noen effekt av dette, det følger tegningen i negativet, men framtrer ikke som jeg hadde forestilt meg resultatet av en staining developer.

Mulig dette funker som for mange andre fettstoffer, at det herder og blir hardt når oksygenet i lufta får virke på det, jeg har liksom ikke tid til å la filmene henge lenge....

Jeg er ganske sikker på at ikke askorbinsyre virker slik, det er helt ubetinget kaffen i dette tilfellet i allefall.

Dette er noe å ha øynene åpne for.

Det sies å være mere mellom himmel og jord enn de fleste andre steder - det ser ut til at det er mye rart i kaffen og!