Dames , welkom op dit forum
Eerst en vooral , om ir te fotograferenmoet je weten dat we eigenlijk gereflexteerd licht fotograferen , waarmee ik bedoel , in de lente als de nieuwe fris groene blaadjes aan de bomen te voorschijn komen reflexteerd het licht op dze blaadjes en geeft zo het zo begeerte ir licht weer. Dus voorlopig is het nog niet de ideale tijd om ir te fotograferen , nog een paar maanden wachten.
Mij is er altijd verteld dat het ideale moment om ir te fotograferen is.
EEN ZONNIGE MAAR KOUDE DAG , dan heeft men het meeste kans om ir te treffen.
In verband met de belichting van de film.
Ik werk altijd met diafragma voorkeuze en mijn x8 cokin filter op de lens en zo het licht meten , er zijn mensen die het licht meten zonder filter en daarna de filter er pas opzetten , en met de eerst gemeten waarde fotograferen.
het beste is de eerste film beide manieren te proberen en alles gord opschrijfen dat je achteraf alles kan vergelijken en zo de voor jou beste manier te vinden.
Heb dus altijd het licht gemeten met filter op de lens , en rechtstreeks aangepaste belichting.
Bij het scherstellen zijn er fotografen die gebruik maken van de speciale ir aanduiding op de analoge manuele goede lenzen , deze aanduiding is een klein rood puntje lings van het midden van het midden punt van de lens , hier heb je ook keuzen , ik stel altijd hyperfocal scherp en dan heb je dit puntje niet nodig.
Dus nog even wachten met ir te fotograferen.
Ludo.