Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Een eenvoudige manier om het vergrootproces op eventuele problemen te controleren, is een vergelijking van de zelfde vergroting op een andere vergroter. Als het resultaat identiek uitpakt, kun je gevoeglijk zeggen dat de zaak in orde is, en je kunt aan slag ( noem het proces maar kwaliteitscontrole voor het drukken). Nu ben ik in het bezit van twee vergroters en kan deze controle uitvoeren. Maar dat is niet bij iedereen zo. Ik stel mij voor de deelnemers een proefstrook van een normaal negatief maken op hun eigen vergroter en de gevens noteren ( filtering, f-waarde en brandpunt van vergrootobjectief, belichtingstijd). Vervolgens nemen zij de proefstrook, 400 ml eigen ontwikkelaar en eigen papier mee naar de doka sessie. En op de doka sessie wordt een identieke proefstrook gemaakt. Zijn de twee resultaten niet gelijk, dan moeten we de oorzaak opsporen. Deze discussie moet leiden tot een oplossing, maar leidt ook tot een inzicht wat er technisch alzo aan de hand is.
Jed,

Een kleine extra tip indien je ook een "vergroter controle" wilt laten uitvoeren: Laat je deelnemers ook een middengrijs afdruk maken op een wat groter formaat fotopapier (b.v. A4) door geen negatief in de vergroter te stoppen en zo lang te belichten dat ongeveer "middengrijs" / "grijskaart-grijs" onstaat.

Een dergelijk "middengrijs" plaatje geeft zeer veel inzicht in zaken als lichtafval van de lens naar de randen van de foto toe, maar ook of de lamp in een condensorvergroter een beetje fatsoenlijk gecentreerd is, en of er eventuele andere problemen met de gelijkmatigheid van het licht zijn.

Lijkt mij nuttig als aanvulling op jouw voorstel.

Verder zou ik niet voor een "proefstroek" kiezen, maar voor een gehele afdruk van een - liefst wat grofkorrelig - negatief. Je kunt dan tevens zien (even daargelaten de problemen met opbolling van de film door de lampwarmte in glasloze negatiefhouders) of er mogelijke problemen met de uitlijning van de vergroter zijn door de scherpte van de afgedrukte korrel met een loupe te beoordelen over het gehele beeldvlak van de afdruk.