@Hans: dank voor de URL. Een enorme boel leesvoer, waarvan ik zo op het eerste gezicht niet kan inschatten wat betrekking heeft op de mogelijkheden in Nederland. Dat wordt nog een hoop gepuzzel

Quote Originally Posted by Frits Flits
Ik denk dat het belangrijkst is dat je eerst gaat beslissen welk middenformaat je het meeste trekt.
Very true. Vierkant vind ik persoonlijk wel erg mooi, maar ik krijg de indruk dat 6x4.5 een stuk betaalbaarder is om in te stappen. Zijn de objectieven van een 6x45 bruikbaar in een 6x6 systeem van dezelfde fabrikant? Of wijkt dat per systeem heel erg af? Ik zag bijvoorbeeld deze advertentie voorbijkomen... Ik heb alleen geen idee of dit nou een goede prijs is en of dit apparatuur is waar ik mee aan de gang kan.

Laat ik het anders stellen dan. Mijn voorkeur gaat uit naar een betaalbaar 6x45 of 6x6 systeem (laat ik maar een budget stellen van zo'n 1000 euro voor body + 80mm en/of 135mm objectief). Handmatig instellen vind ik geen probleem - voor straatfotografie en alles wat beweegt blijf ik voorlopig toch bij m'n 35mm spiegelreflex en de oude Ruby Pax (ook 100% handmatig, dus ik weet wat ik opgeef ). Een vervangbare achterwand vind ik (nog) niet belangrijk. Overigens lees ik op eerdergenoemde site ook de term "interchangable insert". Wa'sdat voor iets?