Quote Originally Posted by jev
Ik zag bijvoorbeeld deze advertentie voorbijkomen... Ik heb alleen geen idee of dit nou een goede prijs is en of dit apparatuur is waar ik mee aan de gang kan.
Die prijs is niet onredelijk volgens mij, hoewel het natuurlijk wel afhangt van de staat waarin een en ander verkeert. Met dit setje zul je zeker goed aan de gang kunnen. Ik gebruik zelf al lange tijd de 645J (van Junior waarschijnlijk) met een hoekzoeker en een 80- en 150mm-objectief. Daar zijn uitstekende foto's mee te maken. Waar je op moet letten is of de objectieven een 'N'-aanduiding hebben, dat is een nieuwere serie die betere kwaliteit zou geven, heb ik me laten vertellen. Niettemin is de oude (dus niet-n) 80mm een goed objectief naar mijn smaak. De 150 daarentegen tekent wat te zacht. Overigens verkoopt de adverteerder een 2.8/50 lens, maar dat moet volgens mij 55mm zijn.

Quote Originally Posted by jev
Laat ik het anders stellen dan. Mijn voorkeur gaat uit naar een betaalbaar 6x45 of 6x6 systeem (laat ik maar een budget stellen van zo'n 1000 euro voor body + 80mm en/of 135mm objectief).
Ik heb niet op de hoogte van de tweedehandsprijzen van andere middenformaatmerken, maar ik weet wel dat je met 1000 euro een complete 2dehands Mamiya-set kunt kopen, in elk geval de basisuitrusting. Kijk voor prijzen ook eens op de occassionpagina van Kamera Express: http://www.kamera-express.nl/shop.as...ns&merk=MAMIYA

Quote Originally Posted by jev
Handmatig instellen vind ik geen probleem - voor straatfotografie en alles wat beweegt blijf ik voorlopig toch bij m'n 35mm spiegelreflex en de oude Ruby Pax (ook 100% handmatig, dus ik weet wat ik opgeef ).
De Mamiya 645 is ook uitstekend voor straatfotografie (en dus ook uit de hand) te gebruiken, daar is-t-ie handzaam genoeg voor. Dat itt. bijvoorbeeld de Mamiya RZ67, dat zijn grote bakken waar ik niet graag een eindje mee wil gaan wandelen.

Quote Originally Posted by jev
Een vervangbare achterwand vind ik (nog) niet belangrijk. Overigens lees ik op eerdergenoemde site ook de term "interchangable insert". Wa'sdat voor iets?
Dat betekent dat je je rolfilm tussentijds kunt verwisselen voor een andere film. De 'insert' is het ding waarin je de rolfilm opspoelt, waarna je deze in de camera duwt. Als dat verwisselbaar is, zit er ergens een schuifje waarmee je de film kunt afdekken. Mijn M645J heeft dat alvast niet overigens.

Groet, Paul.