Quote Originally Posted by jev
Leuk hoor, fotograferen op kleinbeeld, maar nu wil ik ook wel eens de stap gaan maken naar MF. De resultaten die ik daar van gezien heb doen mij watertanden. De bedoeling is vooral studiogebruik - portretten en stilleventjes. Later wellicht ook nog wel wat anders, maar dat zien we dan wel weer.

Maar waar moet ik nu op letten bij de aanschaf van (uiteraard gebruikte) MF apparatuur? Ik zag een paar aardige aanbiedingen van een Mamiya 645E, ik begrijp dat het dan gaat om 100% handmatig. Maar is dat spul de moeite waard? Waar kan ik informatie vinden over prijzen en wat ik allemaal nodig heb?
Als je van 6x6 houdt en goedkoop aan middenformaat wilt beginnen, raad ik je een Yashica 124G aan. Dat zijn volwaardige 2-oog camera's voor 100 150 Euro, met een uitstekend objectief. Voeg er een betrouwbare handbelichtingsmeter aan toe (omdat de ingebouwde lichtmeter niet erg betrouwbaar is). Als je daarna de smaak te pakken hebt, weet je veel beter wat je precies zoekt, en kun je investeren in een volledig systeem.

Maar pas wel op. Want middenformaat is verslavend. Sinds ik op midden en grootformaat fotografeer, ligt mijn Nikon F4 werkeloos in de kast.