Quote Originally Posted by argentic
Als je van 6x6 houdt en goedkoop aan middenformaat wilt beginnen, raad ik je een Yashica 124G aan. Dat zijn volwaardige 2-oog camera's voor 100 150 Euro, met een uitstekend objectief. Voeg er een betrouwbare handbelichtingsmeter aan toe (omdat de ingebouwde lichtmeter niet erg betrouwbaar is). Als je daarna de smaak te pakken hebt, weet je veel beter wat je precies zoekt, en kun je investeren in een volledig systeem.

Maar pas wel op. Want middenformaat is verslavend. Sinds ik op midden en grootformaat fotografeer, ligt mijn Nikon F4 werkeloos in de kast.
Inderdaad verslavend, in mij geval ligt een Nikon F2 al erg lang op de plank sinds ik 6x6 heb ontdekt. Ik heb wat slechte ervaringen achter de rug met Yashica 2-oog camera's, maar dat kan ook aan de exemplaren liggen die ik heb gehad. In mijn geval had ik ondermeer last van reflecties van het binnenwerk op het negatief. Daarom ben ik indertijd overgegaan naar de camera's waarvan Yashica het heeft geleerd, namelijk die van Rollei. Als je op www.ebay.de shop kun je voor minder dan 100,- al een leuke Rolleicord vinden (de Va en b) zijn aanraders als budgetcamera. Wil je wat meer uitgeven ga dan voor bijvoorbeeld een 3.5F. Beide modellen zijn bijna onverwoestbaar en werken betrouwbaar.

Met vriendelijke groet,


Engelbert

info@engelbert.org
www.engelbert.org