Quote Originally Posted by argus
Je leest her en der wel dat je voor een barietafdruk de belichtingstijd ong. 10-12% moet inkorten tov. een RC proefstrook omdat het bariet donkerder uitdroogt.

Ik merk de hier thuis het omgekeerde: het is bij mij nodig de belichtingstijd ong. 20% te verlengen om tot een vergelijkbare RC afdruk te komen! Ik doe er geen seleniumtoning op, dat zou beter zwarten, maar ik heb me daar nog niet mee bezig gehouden.
Je bent appel met peren aan het vergelijken.

Bariet en RC hebben beiden een drydown effect. Dat heeft eigenlijk niks met het papier te maken en alles met natuurkundige wetten. Want een foto weerkaatst meer licht als hij nat is. Als jij een kamerplant nat maakt worden zijn kleuren en contrasten ook intensiever. Omdat barietpapier meer water opneemt dan RC is dit effect bij bariet beter zichtbaar.

Ook al zit er dezelfde emulsie op, reageert RC papier anders dan bariet. Dus je kunt de resultaten van RC niet zonder meer gebruiken voor bariet. Je kunt hoogstens snel een RC afdruk maken om een idee te hebben van wat je wilt. Bijvoorbeeld om te weten hoeveel je door moet drukken. Daarna kun je dat op bariet reproduceren, maar dan moet je wel opnieuw proefstroken maken met dat barietpapier.


Ik maak mijn proefstroken om MGIV RC pearle, barieten zijn MGFB warmtone glossy (allebei Ilford).
En dit kan natuurlijk al helemaal niet. Hier gebruik je de resultaten van een neutraaltoon halfmat papier met die van een warmtoon glanzend papier. De rij-eigenschappen van een kever vergelijk je toch ook niet met die van een porsche?

Kortom, stop met het vergelijken van appels en peren. Dat zal je een heleboel ergernis besparen.