Quote Originally Posted by Huub View Post
Een spotmeter is bedoeld om helderheidsverschillen te meten - wanneer je de absolute hoeveelheid licht wilt weten is een opvallend licht meter veel handiger. Maar die helderheidsverschillen zijn voor iemand die vooral met zwart-wit werkt redelijk belangrijk - wetende dat het maximale contrastomvang van het afdrukpapier beperkt is tot een stop of zeven.
Dus in de praktijk meet ik het punt waar ik nog net doortekening wil in de schaduwen, meet daarna de hoge lichten waarin ik nog doortekening wens, doe een meting op een referentie punt als een mooi groen grasveld en basseer de ontwikkeling van mijn film op de resultaten van die meting.
En of dat een juiste waarde is? Geen idee, maar het systeem werkt redelijk goed, zolang je je hoofd er bij houdt, je materiaal kent en je meter beheerst.
Als je een meting uitvoert met spot, en daarnaast 1 met een opvallend licht meter zal je merken dat dit vaak 1 stop verschil oplevert. Spotmeten in de natuur werkt alleen door erheen te lopen en van dichtbij meten. van verderaf komt er strooilicht binnen. Ik dacht dat mijn film eerder op 50 asa zat dan op 100, maar dat bleek toch door het meten te komen...

Ik ben nu portretten aan het maken en merk dat het model het fijner vind om een opvallend licht meter voor haar gezicht te hebben dan iemand die net doet alsof hij op haar schiet voor een spotmeting....