Quote Originally Posted by Willie Jan View Post
Als je een meting uitvoert met spot, en daarnaast 1 met een opvallend licht meter zal je merken dat dit vaak 1 stop verschil oplevert. Spotmeten in de natuur werkt alleen door erheen te lopen en van dichtbij meten. van verderaf komt er strooilicht binnen. Ik dacht dat mijn film eerder op 50 asa zat dan op 100, maar dat bleek toch door het meten te komen...
Amper wat van gemerkt. Het kan zijn dat de ene meter er gevoeliger is dan de andere. Maar als je meet, moet je je hoofd erbij houden, ongeacht of je opvallend licht meet, met een spotmeter werkt of een ander systeem gebruikt.
En het is niet zo dat er een eenduidige juiste belichting is van een film - gebasseerd op de hoeveelheid aanwezig licht. Een negatief is voor mij een tussenstap op weg naar een afdruk die weergeeft wat de fotograaf over wil brengen. Ik zorg er voor dat hij de informatie verschaft die ik voor die afdruk nodig heb om het me in de doka zo makkelijk mogelijk te maken. Meten van de contrastomvang met een spotmeter is daarbij een handig hulpmiddel, omdat het een goede basis is voor de ontwikkeling van de film.