Quote Originally Posted by k.hendrik View Post
Volg dit draadje met veel interesse; maar........... cit. "moet je je hoofd erbij houden, ongeacht of je opvallend licht meet, met een spotmeter werkt of een ander systeem gebruikt" ......... wie legt mij mij nou eens even uit hoe het moet/kan/hoort ? Ik heb een fraaie Sekonic L 398A en een D200(ter controle). Ik ben nog steeds niet tevreden met m'n Mamiya rz67 negs; te zacht of te hard met deze externe meting. Wat doe ik vaut ?
vrgr
k.hendrik

ps: over deze ben ik wel tevreden http://www.flickr.com/photos/77846450@N00/5517905817/
Oefenen is het woord denk ik.
Ga ervan uit dat je meters geijkt zijn, of vergelijk ze met andere fotografen op een bijeenkomst om te zien of hij afwijkt. Dat is stap 1.
Pak een grijskaart in een egaal 'zacht' verlichte ruimte, meet opvallend licht en meet met de spotmeter of dezelfde kaart. Meet met de spot vanaf 1/2 meter afstand en ga aan de andere kant van de ruimte staan. Door strooilicht heb je kans dat de spot een andere reading geeft. Dat is ook het geval in de praktijk. Meet op een boomstam vanaf 10 meter met de spot. Loop erheen en neem een 2e meting van dichtbij vanaf dezelfde kant waarbij je niet in je eigen schaduw gaat staan. Je zal zien dat het een andere waarde oplevert. Voor opvallend licht is dit hetzelfde daar de afstand zon tot aan de boom of 10 meter voor de boom % gezien bijna nul is. Maar als je een lamp hebt op 2 meter afstand en meet 50 cm voor het onderwerp of op het onderwerp dan is het % 25% verschil en dat kan resulteren in een afwijking.

Ik weet niet of je het allemaal nog begrijpt.
Licht meten doe je met een opvallend licht meter, en contrast omvang kan je meten met een spot om te kijken of het nog gaat of dat het licht te hard is voor deze scene.