Quote Originally Posted by k.hendrik View Post
Volg dit draadje met veel interesse; maar........... cit. "moet je je hoofd erbij houden, ongeacht of je opvallend licht meet, met een spotmeter werkt of een ander systeem gebruikt" ......... wie legt mij mij nou eens even uit hoe het moet/kan/hoort ? Ik heb een fraaie Sekonic L 398A en een D200(ter controle). Ik ben nog steeds niet tevreden met m'n Mamiya rz67 negs; te zacht of te hard met deze externe meting. Wat doe ik vaut ?
vrgr
k.hendrik

ps: over deze ben ik wel tevreden http://www.flickr.com/photos/77846450@N00/5517905817/
Ik ga er van uit dat je een opvallend lichtmeting doet en dat je onderwerp niet al te extreem is ( bijv. meer dan 7 stop helderheidsverschil). Dan kan de lichtmeting eigenlijk geen punt zijn. Je negatieven zijn dan steeds te hard of steeds te zacht, maar niet door elkaar. Daarom vermoed ik dat er elders in het fotografisch proces een probleem zit. Ik heb jouw fotos op flickr bekeken en , ofschoon het moeilijk is een scan te beoordelen komen ze mij te grauw of the hard over.
Ik zou beginnen om te zien of het aan het negatief ligt, of aan het printen. Dus eerst een bestaand negatief op een andere vergroter printen en kijken hoe het er uit ziet.

Jed