Jongens, laten we nu de fotozaak niet de schuld geven.

Wij zijn zelf schuldig. Hardstikke.

Want toen we nog niet met z'n allen massaal via postorder de spullen op de goedkoopst mogelijke plek haalden, kon de kleine "vak"-handel nog prima bestaan. Maar van die vijftig mensen die nu nog op MF fotograferen, en die hun lenzen liever via het Internet bij B&H bestellen omdat ze daar goedkoper zijn, en die thuis hun eigen printjes maken - op papier dat ze in Belgie besteld hebben omdat dat vijf euro per doos scheelt - daar kan de lokale fotoboer zijn gas en licht niet eens van betalen.

En ik ken een flink aantal fotografen die ook gewoon hun computer bij de Aldi gekocht hebben, hoor.

Wij willen alleen nog maar een vakhandel als we 'm zelf nodig hebben. En van het aantal keren dat wij nu nog een vakhandel nodig hebben, kan die vakhandelaar echt zijn vrouw en zijn zeven bloedjes van kinderen niet voeden.

Ik ben in elk geval blij dat ik de laatste substantiŽle aanschaf die ik heb gedaan bij een vakhandelaar gedaan heb... en ik zou willen dat ik mijn filmpjes en chemie en papier nog kon kopen bij een vakhandelaar op minder dan vijftig kilometer hiervandaan, gewoon omdat het leuker is om op zaterdagochtend gewoon bij zo'n man even "de lucht op te snuiven". Maar goed, die knop zit er niet meer op, want die vakhandelaar heeft alleen nog maar digitale cameraatjes en geheugenkaarten en USB-kaartjes. Ik haal er wel altijd nog mijn 400TMAX films voor de CLE, maar 120-film heeft hij ook niet meer (ik heb de laatste 120 Tri-X'en van 'm gekocht, een jaartje terug). Sindsdien haal ik die niet meer bij de winkel, maar laat ik ze opsturen door een andere winkel. Aardige man (Henk Wolt), met een goeie voorraad, de volgende dag in huis. En als ik iets wil dat niet in zijn prijslijst staat, kan dat ook.
Niet de goedkoopste, maar hij heeft zich eens voor mij ingespannen om iets geks te vinden. En daarom heeft hij mijn business.

Ik kan het spul ook in Belgie halen... dat is vast stukken goedkoper. Maar ik vind meneer Wolt gewoon aardiger.