Quote Originally Posted by Frank Bunnik View Post
Aangezien het objectief alleen van de camera af is te halen met gespannen sluiter en je de sluiter alleen via de camera kunt ontspannen (en dus niet als hij van de camera af is) zou ik zeggen dat je hem met gespannen sluiter kunt opbergen.

mvg, Frank
www.frankbunnik.zenfolio.com
Maar de Hasselblad ingenieurs hebben hun meestwerk ontworpen met het doel regelmatig gebruikt te worden, niet om lange tijd ongebruikt in de kast te liggen. Bovenstaand argument zegt me dus niet zoveel.

Ik persoonlijk zou de lens gespannen bewaren maar dan wel af en toe (eens per kwartaal oid) een paar keer droogschieten.

Aan de OP: misschien een beter idee om dezelfde vraag op het engelstalige forum te stellen. Het aantal kenners zal daar een stuk groter zijn.

ps. Ik bewaar mijn lenzen gespannen. Eens zullen de sluiters onderhoud behoeven, ook al ga je er nog zo netjes mee om. Beter daarop voorbereiden dan te piekeren over iets wat waarschijnlijk niet veel verschil maakt. Niettemin een legitieme vraag waar ik zelf het antwoord ook wel op wil weten, al was het maar uit nieuwsgierigheid ;-)