Quote Originally Posted by Marco B View Post
Jed,

Los van het gegeven of een condensor misschien onder een Multigraph kop een acceptabele oplossing zou kunnen zijn die een voldoende gelijkmatige lichtverdeling en voldoende lichtopbrengst oplevert, zijn er toch wel twee belangrijke punten om in de gaten te houden:

- Uit de documentatie van Durst blijkt volgens mij toch wel glashelder dat deze condensor niet onder de Multigraph thuishoort. Durst ontwierp die mengboxen daarvoor.

- De OP startte de thread vanwege de spleet tussen zijn condensor en negatiefhouder. Dit probleem is met acceptatie van de huidige constructie, nog niet opgelost. Ook met een provisorische oplossing daarvoor, zal de negatiefhouder niet klemvast (zie opmerkingen hieronder) vast kunnen worden gezet, wat mij toch ook nog een overblijvend nadeel lijkt.Jed,

Ik weet wat calibreren is. Toegegeven, ik ken de Multigraph onvoldoende, en heb de handleiding hier niet liggen, maar denkend aan mijn eigen Ilford 500H kop, lijkt het mij niet meer dan logisch, dat ook Durst zijn hardware en software van de Multigraph van een aantal al voorgecalibreerde instellingen heeft voorzien.

Zo is mijn Ilford 500H systeem feitelijk gecalibreerd op het al lang niet meer bestaande Ilford Multigrade II papier.

Mijn ervaring is echter dat er desondanks prima mee te werken is op alle huidige VC papieren. Dus dat de huidige VC papieren niet dusdanig dramatisch verschillen van dat vroegere Multigrade II papier, dat de unit onbruikbaar is. Misschien dat ik op een echt op een modern papier gecalibreerde unit andere gradaties zou instellen (1/2 meer of minder of zo), maar dat neemt niet weg dat de unit nog prima bruikbaar is en mooie ranges van contrast geeft over de 0-5 gradatieinstellingen.

Nogmaals, ik ken de Multigraph onvoldoende, maar het lijkt mij niet meer dan logisch dat Durst het apparaat al van een aantal voorinstellingen heeft voorzien, waarvan er vast wel 1 bruikbaar is of dicht genoeg bij de huidige papieren ligt. Mits je dan nog de mogelijkheid hebt om zelf handmatig gradatie en tijd in te stellen als correctie op wat de probe aangeeft, en de Multigraph niet volledig automatisch alles via de probe doet, denk ik dat je hem toch op een min of meer zelfde manier als mijn Ilford 500H systeem zou moeten kunnen gebruiken.

Ik snap trouwens ook niet helemaal waarom je zegt dat calibreren "dagen" kost. Met een goede stepwedge, moet je toch vrij snel tot resultaat kunnen komen denk ik zo. Kan mij werkelijk niet voorstellen, dat die Durst medewerkers de units dagen aan het instellen waren, dan was de winst al weer vervlogen tegen de tijd dat ze klaar waren.

Maar nogmaals, ik ken het systeem onvoldoende en heb de handleiding niet, dus corrigeer mij maar als het niet klopt.Als ik naar de mengbox in mijn M370 Color kijk, dan is dat niet simpelweg een vierkant doosje dat je zomaar namaakt. Hij steekt zelfs voor het grootste gedeelte IN de kop. Dat zou bij deze Multigraph ook kunnen zijn. Zonder exacte details, lijkt namaken mij onverstandig. Het resultaat zal waarschijnlijk niet overhouden, vooral in termen van de gelijkmatigheid van het licht. Ook is hij van een soort enigzins gebobbeld metaal gemaakt, waarschijnlijk voor nog wat meer diffusie van het licht. Maar ja, alles hangt natuurlijk af van je eigen vaardigheden. Als je een complete machineshop hebt en je eigen auto of zo repareert, dan is het misschien wel binnen je bereik, mits je de detailtekeningen van het ontwerp hebt...

Zoals echter gezegd, de mengboxen zijn bij Durst nog gewoon nieuw te koop:
http://www2.durst.it/shop/prodliste....id=3&ptitid=38

Als je echt niet wil wachten op een goede deal op internet, of bij b.v. ABRO of andere zaken die anderen kunnen aanraden te gaan zoeken, en je bent echt serieus dat je deze vergroter in gebruik wil nemen en met analoog verder wil, dan denk ik dat je beter een beetje kan investeren. Op de kosten van het fotopapier dat je gaat verbranden, maakt die extra 272 euro dan ook niet meer uit. Soms moet je wat willen uitgeven voor een serieuze hobby.

Als laatste: groot voordeel van een echte officiŽle passende mengbox is ook dat hij je negatiefhouder van bovenaf vastklemt. Nu ligt je negatiefhouder min of meer los op de lenseenheid.
Ik ga er van uit dat de huidige situatie van de OP geen onzin ia. In mijn ogen is een combinatie van de Binamag 75 en de halogeenverlichting te realiseren op de 805. Nog sterker, ik heb dat eerder gedaan met de binamag 75 op de 805. Ik heb dit weer verlaten wegens het harde resultaat. Maar als je dit op de 805 wil, kan het. Daarom zeg ik: proberen hoe het werkt.
Nu de spleet. Durst heeft voor de 805 een filterlade. Als je nu extra hard wil drukken kun je de zeer hard drukkende filters in de filters in de filterlade combineren met de multigraph. Op mijn 805 heeft Durst een extra filter aangebracht omdat de dichroitische magenta tekort zou schieten. In wezen heb ik dus een filterlade op mijn 805. Alleen is deze benadering ingebouwd. In hoeverre de dichroitische magenta tekort schiet is door Kodak bij een aantal vergroters onderzocht nen gepubliceerd. Een van de redenen om deze tekorten ( ook aan de zachte kant) op te vangen is het gebruik van polymax filters.

Wat het ijk of calibratie verhaal betreft zou ik kunnen verwijzen naar de ervaringen van de gebruikers van de multigraph. Een van deze gebruikers is Gary. Ik citeer hem:
http://www.largeformatphotography.in...ad.php?t=69364
Re: WTB: Durst Multigraph Head for L1200
Be careful what you wish for. Her in europe one would go for 500 - 900 euro incl chassis. But if you were on this side of the pond I would happily trade my multigraph for your Varipoint. To use the multigraph you will have to get the calibration numbers for the paper you are using. To do it my self, it tacks me 2 - 3 days tinkering with step weghes. After that printing negatives from all sort is easy. If you do only your own work the advantage is not that big. It you still want a automatic system look into the heiland splitgrade. That is still supported with calibrations of new printing papers. If the multigraph was still supported it would be a better system thou.

Ik geloof dat gary het hiermee wel weergeeft. Het enige dat ik als een verdere beperking zie is dat je niet zomaar willekeurige negatieven kunt nemen. Maar dat geldt net zo goed voor Heiland splitgrade.

Jed