Quote Originally Posted by Marco B View Post
Jed,


Interessante vraag:

Kan men met 1 lamp en twee gemotoriseerde dichroic filters wel de lampintensiteit variŽren om de print densiteit constant te houden bij wisseling van contrast? Misschien is dit wel fysiek / natuurkundig onmogelijk, omdat er een wisselwerking is tussen de gemotoriseerde stand van de dichroics en hun doorlating / reflectie (waarop de resulterende contrast is gebaseerd)?

Misschien moet men wel de belichtingstijd variŽren om de print densiteit constant te houden bij een 1 lamp / 2 gestapelde gemotoriseerde dichroics constructie van een vergrotingskop...

Iemand iets zinnigs te zeggen... het begint mijzelf ook wat te tollen, maar wel interessant
Als antwoord op die vraag, moet je eerst beantwoorden wat het betekent om ' de print densiteit constant te houden' . Kodak heeft in de publikatie ' The theory of the photographic process , 4 th ed' met behulp van drie figuren aangetoond dat de print density, zoals waargenomen door het menselijk oog een ongedefinieerd begrip is. Er zijn drie plaatjes met gelijke densiteit ( noem dat zones) die totaal verschillend worden waargenomen. De oorzaak is een verschil in de microstructuur. Met de moderne optiek is de weergave van de microstructuur een feit en moet je er mee rekening houden. Daar ligt ook het probleem van het zone systeem, dat op de oude optische eigenschappen was gebaseerd. We moeten ons ook realiseren dat de HD curve fysisch gesproken een intrinsieke eigenschap van de emulsie vertegenwoordigt. Tegenwoordig begint men zich dit steeds meer te realiseren in de fotografie en komt daarbij de term ' microcontrast' tegen.
Sensitometrie is prima, maar je moet dit op een intrinsiek (micro) niveau toepassen. Daar hoort het thuis. Omdat dit onderwerp praktisch belangrijk is , zou je er een bijeenkomst aan kunnen wijden. Het belang ligt in het feit dat de interpretatie van de lichtwerking op microniveau plaats vindt en daarmee de gevoelswaarde die de foto uitstraalt, de ruimte en ruimtelijkheid. En omdat je dat kunt regelen via de filterinstellingen, is een manuele benadering van belang.

Jed