Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Als antwoord op die vraag, moet je eerst beantwoorden wat het betekent om ' de print densiteit constant te houden' . Kodak heeft in de publikatie ' The theory of the photographic process , 4 th ed' met behulp van drie figuren aangetoond dat de print density, zoals waargenomen door het menselijk oog een ongedefinieerd begrip is. Er zijn drie plaatjes met gelijke densiteit ( noem dat zones) die totaal verschillend worden waargenomen.
Daar was ik mij volledig van bewust Jed, en ik ben met je eens dat een "constante print densiteit" in het licht van een fotografische afdruk en de waarneming van de mens, een uiterst wazig begrip is.

Toch spreekt Ilford in de handleiding van mijn unit over:

"Once the exposure is established at a particular contrast level, the ILFOSPEED MULTIGRADE 500C control unit adjusts automatically the intensity of light to ensure exposure times remain the same right across the contrast range".

Tactisch wordt de term print densiteit of zo gemeden, alleen exposure time is gemeld, maar het idee is duidelijk

Mijn ervaring is dat het bovenstaande redelijk werkt, zelfs met de meeste nieuwere papieren, maar zie mijn ISO opmerking beneden.

Daarnaast is het met mijn Ilford kop met twee lampen (en ik denk ook met die Multigraph), met een klein beetje meer werk mogelijk om split-grade (0-5) te printen, dan denk ik dat je toch aardig in de richting van die totale controle over de curve komt, die jij ook nastreeft.

Quote Originally Posted by fred View Post
Specialisten hier aan het woord zeg!!
maar ik ben aanhanger van het KISS principe.
(daarom ook lid van het symplistisch verbond, lol)

Ik zou eens contact nemen met Heiland http://www.heilandelectronic.de/

Hij bouwt (nog altijd ?) Durst 805 om naar een splitgrade vergroter...
Goede tip Fred, maar als je over KISS praat, denk ik dat het aanschaffen van die mengbox toch nog meer onder jouw motto van Simple past. En wellicht goedkoper, maar dat weet ik niet precies, die mengbox is ook niet goedkoop.

Nu erover denkend, voor die split-grade optie is natuurlijk ook nog de Multigraph met correcte mengbox nodig, dus aan de aanschaf van die mengbox ontsnappen via de Heiland optie, doe je niet.

Los daarvan is er met die Heiland split-grade optie natuurlijk niks mis

Quote Originally Posted by gary mulder View Post
De kentmere gegevens zijn van mijn hand. Nog van de tijd dat kentmere niet door ilford was opgekocht. Of ze nog bruikbaar zijn weet ik niet.
Wat wel vermoedelijk bruikbaar is zijn de gegevens van het ilford MGIV

Wat belangrijk is om te weten is dat deze lichtbron een sluiter heeft ingebouwd vlak boven de lichtbox. Dit is natuurlijk mooi om nagloei effecten te vermijden. Wat echter het nadeel is dat hierdoor de uittreed pupil van de lichtbron kleiner is dan die van de "normale" color kop. Vandaar dat Durst hier speciale mengboxen voor heeft ontworpen. Dus of je een gelijkmatige uitlichting gaat krijgen met andere mengboxen of condensors is de vraag.

Handmatig werken met deze kop is zeer goed mogelijk zonder calibratie. De verschillende gradaties zullen dan echter natuurlijk niet iso referenties kunnen zijn. Met andere woorden b.v. gradatie 3 op deze machine is mogelijk niet een gradatie 3 op een andere.
Heldere antwoorden Gary!

Met name die waarschuwing ten aanzien van de sluiter. Ik sprak al over diafragma effect in een iets andere context (lichtintensiteit), maar jij bevestigt dat er daar dus ook in werkelijkheid een beperking zit in verband met gelijkmatige belichting over het uitvergrote beeld.

Ja, en ik verwacht bij mijn Ilford systeem, zeker niet dat ik aan ISO referenties t.a.v. gradatie voldoe op de manier waarop ik deze gebruik. Maar voor mij is het voorlopig zo goed, zoals Fred zei, KISS. Misschien dat als ik ooit eens in het geld zwem, er nog eens zo'n Heiland of RH Design adaptatie voor mijn Ilford kop komt.