Quote Originally Posted by Marco B View Post
Vooral ondankbaar jong denk ik

Serieus, maar als je post in het "Off-topic" sub-forum met een titel die ook wat negatief overkomt "Leuk dat analoog fotograferen, maar..." op een in de basis Engelstalig forum waar 98% van de leden sowieso je post niet kunnen begrijpen, maar wel je post zien langskomen op de Home en hem daarom deels dus zullen bezoeken, en je verwacht vervolgens momentaan antwoord op je vraag, dan vraag je wel veel...

Daarnaast vraag ik mij af, je post doorlezend, waarom je terug bent gegaan naar de film?

Je bent eruit gestapt omdat je volgens jouw "nergens" meer terecht kon, die situatie is zeker niet verbeterd... (maar er zijn nog plekken waar je terecht kunt, alleen niet altijd meer "naast de deur" - ben je bereid ook eens te reizen of film per post te versturen?).

Je wilt even snel 3 ZW rolletjes ontwikkeld en afgedrukt hebben tegen de beste prijs / kwaliteit (denk ik nog steeds mogelijk via de wat betere fotozaak, maar eens te meer niet meer altijd om de hoek).

Je constateert dat hier de laatste der Mohikanen (terecht) rondhangen, en veel daarvan zijn bereid om zelf de ontwikkeltank ter hand te nemen, gedwongen door nood of liefde. Welke keuze maak jij?

Ook qua ZW afdrukwerk is het nu of je eigen doka, of diep in de buidel tasten voor prachtige afdrukken bij een echt pro-lab (en eigenlijk beide, want fotopapier is net als film tegenwoordig duur!). Kleur zou bij elke betere fotozaak nog gewoon moeten kunnen.

Weet je zeker dat je niet liever gewoon digitaal blijft werken?

Laat je niet bedotten door een soms minder professioneel ogende website. Zo is Foto Den Boer meer dan de moeite van een bezoek waard, de kleine winkel is van vloer tot plafond gevuld met analoog, maar je krijgt daar geen beeld van door het bekijken van de website!
Hallo Marco,

Dank voor je uitgebreide reactie. Het was geenszins mijn bedoeling een 'negatief' klinkende stelling te plaatsen. Het is denk ik gewoon mijn schrijfstijl. Wist ook niet zo een twee drie waar deze anders te plaatsen dan in 'off topic'.

Waarom ik teruggegaan ben naar film? Ik ben er nooit vanaf geweest. Dat ik het 'overwogen' heb wil niet zeggen dat ik het ook gedaan heb Heb alleen al erg lang niet meer gefotografeerd. Maar zou het weer heel graag willen. Heb echt een heel fraaie verzameling van allerlei camera's en lenzen (ben wel een Canon FD adept met veel mooie lichtsterke (L) objectieven). Stuk voor stuk allemaal beter dan ik ooit zal kunnen fotograferen. Mis alleen door een drukke baan de tijd echt vaak in een doka door te brengen. Een winkel of internetbedrijf waar je je films met goed vertrouwen naar toe kunt brengen en waar je niet direct een PL hoeft af te sluiten als je een fors aantal afdrukken wenst trekt mij dus wel erg aan. Ik hoef niet voor een dubbeltje op de eerste rang, dat niet. Maar het moet wel een beetje redelijk blijven. Heb verder zoals geschreven vroeger erg veel in de doka gezeten, en beschik nog altijd over alle spullen.

Waarom analoog en niet digitaal? Het trekt me gewoon niet aan. Hoe meer men je meewarig aankijkt wat je met die ouwe meuk aanmoet, hoe vastbeslotener ik raak die spullen te blijven koesteren. Of anders gezegd, hoe meer ik 'moet', hoe minder ik wil. En eerlijk is eerlijk, wat ik nu aan analoge spullen bezit zou me naar digitaal omgezet een godsvermogen kosten. Last but not least speelt de romantiek van het nostalgische (weet je hoe zwaar een F1 'old' met motordrive is?) een grote rol mee. Zware degelijke materialen, echt vakmanschap. Zal de leeftijd wel zijn denk ik. En het zal misschien onzin zijn, maar ik verbeeld me ook altijd verschil te zien tussen tussen analoge en digitale foto's. Analoog lijkt wat 'vetter', natuurlijker. En eigenlijk kan ik nog wel tal van redenen bedenken waarom ik geen afscheid wil nemen van mijn analoge spullen. Maar genoeg gezeverd, nu eerst maar eens fotograferen.

Nogmaals dank voor je moeite.

Mvg Jean-Philippe