Quote Originally Posted by Canon Benny View Post
Hoi,

Ik wil graag zwart/wit in een Jobo CPA2 processor gaan ontwikkelen, en heb daar vragen cq gedachten over.

- Aangezien een Jobo CPA2 logisch continue roteert, lijkt het mij dat je de "normale" ontwikkeltijd omlaag moet brengen, aangezien bij kiepen je er ook zeg maar steeds 30 seconden tussen laat, terwijl bij roteren het continue in beweging is. Zou je, zoals ik denk, je huidige kiep tijden aanhouden, dan loopt het contrast volgens mij teveel op. Dus zou ik logischer wijze zeggen: Ontwikkeltijd omlaag met bijvoorbeeld (ruwe schatting!) 15% a 25%.

- Als ontwikkelaar gebruik ik het meeste Rodinal en AM74. Twee totaal verschillende ontwikkelaars. Als ik Rodinal zou gebruiken, bijvoorbeeld in een verhouding van 1+25, dan lijkt mij, ondanks dat ik niet vies van korrel ben, dat de korrel door de continue rotatie behoorlijk extreem kan worden. Dus ik zou denken: De Rodinal meer verdunnen 1+50 of zelfs 1+100 en dan langer ontwikkelen.

- Stopbad lijkt mij gewoon hetzelfde qua tijd, en luistert volgens mij ook niet zo heel nauw.

- Fixeerbad, lijkt mij ook de gewone tijden aanhouden.

- Als film gebruik ik de laatste tijd meestal Ilford HP5+ 400. Deze belicht ik als 200 ISO, dus een stop overbelichting. Bij rotatie ontwikkeling lijkt mij dat nog belangrijker, dan bij de kiep ontwikkeling > in verband met het contrast in bedwang te kunnen houden. Dus lijkt mij: Ook niet bij rotatie ontwikkeling hier vanaf wijken.

Ik denk nu zo maar wat hard op, maar als jullie adviezen hebben, dan brand maar los.

Benny
Rodinal kun je op vele manieren toepassen ( zie bijv http://unblinkingeye.com/Articles/Rodinal/rodinal.html). Maar agitatie moet je in het algemeen beperkt houden. Minder dan 10" per minuut. Daarom lijkt mij Rodinal geen echte kandidaat voor rotatieontwikkeling.
Het AM74 ken ik niet. Misschien is dat wat.
Bij rotatieontwikkeling met een beperkte hoeveelheid ontwikkelaar is er niet alleen een verschil in agitatie; ook de oxidatie speelt een rol bij de degradatie van de ontwikkelstof en een direct effect op het ontwikkelproces. De vergelijking met tankontwikkeling is geen eenvoudige vergelijking.

Jed