Quote Originally Posted by mhulsman View Post
Jed,

Hoe vaak is het bij jou voorgekomen dat je met rotatie ontwikkeling en Rodinal niet de gewenste resultaten hebt bereikt.
Uitgaande van goed belichte negatieven?

Voorzover ik weet is juist rodinal een ontwikkelaar die het minste last heeft van oxidatie.

Mike
Mike,
zo werk ik niet. Ik ken de ontwikkelcondities voor Rodinal. Een van de condities is dat je de agitatie beperkt houdt. Deze conditie wordt in rotatie-ontwikkeling niet bereikt. Ik zal dus voor Rodinal geen rotatie-ontwikkeling kiezen. Ik begin er zelfs niet aan. Dat betekent niet dat je geen negatiefbeeld zult krijgen als je Rodinal in rotatieontwikkeling toepast. Dan wordt de laagste agitatie als benadering gekozen.
Overigens is dit een punt om hier wat dieper op in te gaan. Agitatie is een van de belangrijke parameters in het ontwikkelproces. De mate van agitaie bepaalt de verversing van de ontwikkelstof bij de film en de kwaliteit van het uiteindelijke beeld op het negatief wordt sterk door die agitatie bepaald. De OP , zo staat mij bij, werkt op 35 mm. In dat geval is de kanteffect van belang voor de kwaliteit ( scherpte-indruk) van het beeld. Dit integenstelling voor grootformaat, waar je het kanteffect beter kunt missen. Dus met de agitatie gaan we hier al verschillende kanten uit voor de verschillende negatiefformaten. Zo verwacht ik voor grotere negatiefformaten met rotatieontwikkeling met Rodinal een beter resultaat dan met 35 mm. Ik zou 35 mm liever in een Paterson tank ontwikkelen als het om Rodinal gaat. En vervolgens vaststellen wat de beste ontwikkelcondities zijn. Overigens, ook met grotere negatiefformaten, zou ik het optimum in een tank vaststellen. Als het optimum zodanig is dat je goede resultaten met rotatie-ontwikkeling kunt verwachten, kun je overschakelen naar rotatie-ontwikkeling als dat om een of andere reden je voorkeur heeft.

Jed