Quote Originally Posted by mhulsman View Post
Jed,

Gebruik je uberhaupt wel Rodinal, of gebruik je alleen geen rotatie ontwikkeling.
Dat komt niet duidelijk uit je verhaal.
Rodinal is een van de oudste recepturen, die veel getest is. Bovendien zijn van Rodinal de nodige varianten, Zie http://unblinkingeye.com/Articles/Rodinal/rodinal.html
Ik heb Rodinal getest en ook wel gebruikt voor 4x5 " . Er zijn echter meer oude recepturen, die op pyrocatechol of pyrogallol zijn gebaseerd. Deze zijn echter favoriet voor het grootformaat. Ik prefereer die boven Rodinal. Mede de mogelijkheid om gestainde negatieven te krijgen is een extra plus. Echter Pyrogallol en pyrocatechol zijn makkelijk te oxideren endaarom niet geschikt voor rotatieontwikkeling. Dat is de hoofdreden dat ik geen rotatie-ontwikkeling toepas.
Ik gebruik de Rodinal niet omdat ik het een ' slechte' ontwikkelaar zou vinden. Ik gebruik de andere ontwikkelaars omdat ik ze beter vind en meer mogelijkheden bieden voor grootformaat en middenformaat. Zo heb ik de afgelopen maanden weer een nieuwe pyrogallol variant ontwikkeld, met als eigenschap dat ik veeel printvarianten kan maken door beinvloeding van de licht-schaduwwerking.

Jed